Meer dan twintig jaar geleden werd in Seabrook, Florida, de jonge advocaat Keith Russo in koelen bloede neergeschoten. De moordenaar liet geen spoor achter, er waren geen getuigen en geen duidelijke verdachten. Om de zaak toch op te lossen, schoof de politie de moord in de schoenen van Quincy Miller - een jonge zwarte man die ooit cliënt was van het slachtoffer. Bewijs werd vervalst, een veroordeling volgde spoedig en Miller verdween achter de tralies, voor de rest van zijn leven. Geen advocaat keek nog naar hem om. Niemand keek nog naar hem om.
Nu ontvangt Cullen Post een brief waarin Quincy Miller hem om hulp vraagt. Post is priester en advocaat en het gezicht van Guardian Ministries, een kleine organisatie die zich inzet voor ten onrechte veroordeelden, met name zaken die niemand anders op zich wil nemen. Maar met de zaak Miller haalt Post zich meer problemen op de hals dan hij ooit had kunnen vermoeden. De werkelijke moordenaars van Keith Russo willen namelijk koste wat het kost voorkomen dat Miller alsnog vrijgesproken wordt. Deze invloedrijke mannen hebben destijds één advocaat vermoord en ze zullen er niet voor terugdeinzen om nog een andere te elimineren om hun doel te bereiken.
Met dit verhaal toont John Grisham maar weer eens aan dat hij absoluut de beste schrijver is als het gaat om recht en gerechtigheid.
Met Cullen Post als hoofdpersoon ga je terug in de tijd om de gebeurtenissen met betrekking tot de moord opnieuw te beleven en te bekijken. Zo kom je erachter dat helaas veel mensen hun eigen belang ver boven dat van anderen plaatsen, en het rechtssysteem niet gaat over eerlijkheid maar over wie de langste adem, het meeste geld en de meeste macht heeft. Corruptie bij de politie en hun ondersteunende taken spelen hier een zeer belangrijke rol bij.
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de hoofdpersoon. Dit geeft veel inzicht in de andere personages maar de hoofdpersoon zelf blijft een beetje vaag, wat dan wel weer goed past bij zijn karakter, maar wat soms wat frustrerend is voor de lezer.
Het onderwerp is goed gekozen en gedurende het verhaal wordt heel duidelijk hoe het rechtssysteem functioneert (of juist niét functioneert). Vele mensen zullen zich met de onschuldigen in de gevangenissen ook niet echt bezig houden omdat het zelden tot nooit in de media benoemd wordt, maar het is schokkend om te lezen hoeveel mensen het zijn en hoe lang vele van hun onschuldig moeten zitten. Dat er organisaties zijn die met vrijwilligers en donaties deze mensen vrij proberen te krijgen is ook niet of nauwelijks bekend. John Grisham weet zo feiten en fictie weer eens heel goed door elkaar te mengen. Toch is er ook het bekende minpuntje; Grisham slaat nog wel eens door in de informatie die hij geeft waardoor het verhaal zelf een beetje ondergesneeuwd raakt en je de spanning hier en daar kwijt raakt. Maar mede door zijn prettige en vlotte schrijfstijl is het een boek wat je in één keer uitleest en wat je nog wel een tijdje bij zal blijven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten