zondag 8 december 2019

De riten van het water - Eva Garcia Sáenz de Urturi

Afbeeldingsresultaat voor de riten van het water''De grootste truc die de duivel ooit heeft uitgehaald was de wereld te laten geloven dat hij niet bestaat.''

Inspecteur en profiler Unai López de Ayala krijgt het vreselijke nieuws te horen dat zijn ex-vriendin, Ana, vermoord is aangetroffen. Ze was zwanger en is op een 2600 jaar oude, rituele manier gedood. Unai moet nu tegelijkertijd een moordenaar zien te stoppen, die de Riten va het water imiteert op historische plekken in Baskenland en Cantabrië, waarvan alle slachtoffers zwanger bleken te zijn.

Commisaris Alba is ook zwanger maar houdt dit geheim wat haar in groot gevaar brengt. Als Unai de vader is, wat Alba wel beweert, zal ook zij zich binnenkort bevinden op de lijst van vrouwen die bedreigd worden door de Riten van het water.


De schrijfster Eva Garcia Sáenz de Urturi heeft met dit tweede deel wederom een verhaal weten neer te schrijven met een hoge kwaliteit aan schrijfstijl, sfeerbepaling en spanningsopbouw. De personages uit het eerste deel worden nog verder uitgediept waardoor hun karakters meer gaan leven. Het hoofdpersonage Unai is in dit deel bijvoorbeeld veel emotioneler en zachter geworden, zonder zijn beheersing over zijn vak te verliezen. Dat heeft natuurlijk ook alles te maken met de thema's die de schrijfster aanhaalt; zwangerschap en het bijbehorende dilemma van moederschap, vaderschap en vriendschap.
Net als in het eerste deel betreft het ook hier een misdaad met rituelen van Keltische gebruiken en eeuwenoude praktijken. Daarin viel mij belangstelling een beetje weg. Want hoe groot is de kans dat een inspecteur/profiler dat al één keer meemaakt, laat staan twee keer. De truc is dus hetzelfde. Desalniettemin is het allemaal weer op een sublieme wijze gedaan. De verhalen uit het heden en het verleden worden goed afgewisseld en vormen naar het einde toe een mooi en logisch geheel. Vele plotwendingen en verrassende gebeurtenissen maken dat de lezer ook zelf steeds opnieuw moet zoeken naar de dader. Dat is de grote kracht van deze serie.

Tot het einde aan toe blijft het, zelf voor de doorgewinterde lezer, onduidelijk hoe het zal aflopen. Eventueel zou je dit deel afzonderlijk kunnen lezen omdat er veel, (soms teveel), verteld wordt uit het eerste boek. Maar toch is het voor de belevenissen, de verhoudingen onderling en de groei van de personages beter om het als serie te lezen. Fijn is het dan wel dat er tussen de delen door enige tijd zit, zodat het vorige een beetje kan indalen en je je weer kan verheugen op het volgende deel. Het laatste deel 'De heren van de tijd' zal in mei 2020 verschijnen bij uitgeverij A.W. Bruna.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten