zondag 8 december 2019

Mohawh - Richard Russo

Afbeeldingsresultaat voor mohawk richard russoBestaat er een manier om te weten wat het juiste is om te doen? Nee, maar je kunt jezelf altijd afvragen wat je wilt doen en dan het tegenovergestelde doen.''

Mohawk, New York, is één van die kleine plaatsen die aan de verkeerde kant van het spoor liggen. Dallas Younger, ooit topatleet op de middelbare school, beweegt zich nu alleen nog maar van café naar gokhuis terwijl hij steeds meer geld verliest en, onvermijdelijk, weer een paar tanden. Zijn ex-vrouw, Anne, zit volledig vast in de strijd met haar moeder om haar zieke vader. En hun zoon Randall verwaarloost met opzet zijn huiswerk omdat slim zijn in een plaats als Mohawk je nergens brengt.

Richard Russo is bij vele bekend als de schrijver van het boek 'Empire Falls' waarmee hij de prestigieuze Pulitzerprijs won. De roman 'Mohawk' is echter zijn debuut en nu eindelijk vertaald in het Nederlands.
Ook in dit verhaal laat Russo wederom zien dat hij op een fenomenale wijze de gevoelens en gebeurtenissen in een kleine gemeenschap kan neerzetten. Daarin brengt hij de zwaarte van het bestaan met compassie, humor en scherpzinnigheid aan het licht. De personages worden langzaam aan je voorgesteld - kleine helden en aardige losers - waardoor je met allen een speciale band opbouwt en begrip krijgt voor hun situatie. Maar het is vooral de sfeer van het dorp en haar gemeenschap, wat maakt dat je meeleeft en wil doorlezen om te weten hoe hun levens zich gaan ontwikkelen. Zelden ga je in zo een korte tijd zoveel van een boek, een onbekende plaats en niet eerder aan je voorgestelde personages houden en sluit je hun voor altijd in je hart. Dit is eigenlijk zijn beste boek durf ik wel te zeggen en zou het lezen én herlezen meer dan waard zijn.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten