zondag 3 mei 2020

De therapeut - Helene Flood

bol.com | De therapeut, Helene Flood | 9789403186603 | Boeken'Ach Sara,' zegt hij met hese stem. 'Wat zit je hier in het donker?'
Sara is psycholoog en werkt in haar praktijk vooral met getroebleerde tieners. In haar vrije tijd klust ze samen met haar man Sigurd aan het grote huis dat ze van zijn opa geërfd hebben. Het is een onmogelijk project dat veel langer duurt dan ze gehoopt hadden. Dan verdwijnt Sigurd plots spoorloos, vlak nadat hij een lief berichtje op Sara's voicemail achterliet. Het grote, half gerenoveerde huis voelt leeg en vijandig. Willekeurige dingen lijken verplaatst te zijn of te verdwijnen en ''s nachts klinken voetstappen op de lege zolder.
Wanneer ze hoort dat Sigurd vermoord is verliest Sara de grip op haar eigen leven. Kan ze haar eigen gevoel en geheugen wel vertrouwen en is ze nog wel veilig?
De Therapeut is een lastig boek om een mening over te geven, want het heeft alle ingrediënten in zich om een goede psychologische thriller te zijn maar anderzijds ontbreekt er nog veel aan het verhaal om hem zo te prijzen. Voor een debuut niet erg want dat houdt in dat de schrijfster nog kan groeien.
Het hele verhaal wordt verteld vanuit de hoofdpersoon Sara waardoor de andere personages niet of nauwelijks uitgelicht worden, zelfs niet de rechercheur Gundersun terwijl die bij het onderzoek toch een hele belangrijke rol speelt. Het boek is een voortgang van de gedachtegang van Sara waardoor het spanning mist, de psychologische raadsels blijven uit en door het eenzijdige beeld krijgt de lezer weinig uitdaging om mee te denken en te zaak op lossen. Toch volgt er nog een goed, niet heel verrassend einde. Dat is eigenlijk de tendens van het hele boek; goed maar niet verrassend.
Wanneer Helene Flood hier en daar nog wat zou bijschaven aan karakterbeschrijvingen en spanningsopbouw wordt haar volgende boek zeker een groot succes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten