maandag 10 augustus 2020

Viktor - Judith Fanto

bol.com | Viktor, Judith Fanto | 9789026350764 | Boeken''Letter zijn net symbolen en alleen daarom al heeft elke naam zijn eigen lading...onze naam is een determinerende kracht in ons leven.''

Wenen, 1914. De zesjarige Viktor Rosenbaum redt weeskind Bubi uit een vijver in het Praterpark. Tussen hen ontstaat een levenslange vriendschap en Bubi wordt opgenomen in het gegoede Weens-Joodse gezin. Viktor, die maar niet wil deugen, ontpopt zich als een rokkenjager en maakt geen van zijn vele studies af, tot groot verdriet van zijn familie. De Anschluß in 1938 vormt een keerpunt; onverschrokken en met heldhaftige vindingrijkheid beschermt Viktor iedereen die hij liefheeft.
Nijmegen, 1995. Geertje, de jongste telg van de familie, rebelleert tegen de angst en schaamte waarmee de Rosenbaums met hun Joodse identiteit omgaan. Waarom stoppen ze niet met onderduiken? Tijdens haar zoektocht stuit ze op een onwaarschijnlijk geheim.

Wat een fantastisch debuut heeft Judith Fanto met dit verhaal geschreven. Een ode aan de Joodse gemeenschap. Met een humorvolle, boeiende, ietwat simpele maar vooral respectvolle schrijfstijl weet ze de erbarmelijke omstandigheden van een familie te beschrijven tijdens de opkomst van Hitler. De impact die de overname van de Duitsers heeft is schrijnend weergegeven en de moed, wanhoop maar vooral de overlevingskracht spat van elke bladzijde. Veel kom je te weten over de Joden onderling, hun gebruiken maar ook hun angsten en wensen. Door het aaneenrijgen van de verhalen in het verleden met het heden is duidelijk geworden waarom een generatie van nu nog steeds kan vechten tegen de verschrikkingen van toen. De worstelingen met je ware identiteit, levensvragen en familiebanden, alles komt ruim en duidelijk afgewerkt aan bod.
Dit is niet zomaar een verhaal uit de oorlog die begint met een ontdekking op zolder waarbij een zoektocht begint naar het verleden door de hoofdpersoon. Dit is het ware verhaal van de schrijfster Judith Fanto (lees Geertje) zelf, wat op een sublieme wijze beschreven is. Het boek zet je ook aan het denken; want wat zou jouw keuze zijn in een periode van angst en overheersing? Misschien is dit verhaal wel actueler dan de bedoeling is geweest. Het is in ieder geval een boek wat je in je hart sluit en daarom ten zeerste aan te raden is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten