zondag 26 september 2021

Het meisje met de luidende stem - Abi Daré


''In je hoofd kun je de  leraar zijn die je wilt. Jij wilt graag boeken lezen, dus geef je hoofd alle boeken te lezen die je kunt vinden.''


Adunni, die opgroeit in een arm Nigeriaans plattelandsdorp, weet wat ze wil; onderwijs. Dit is, zo heeft haar moeder haar verteld, de enige manier om een 'luidende stem' te krijgen. Het vermogen om voor jezelf op te komen. Maar als Adunni's moeder overlijdt, verkoopt haar vader haar als bruid aan een oude taxichauffeur.
Ondanks de schijnbaar onoverkomelijke obstakels op haar pad geeft Adunni de hoop op een betere toekomst nooit op.

Wat een krachtig en hoopvol debuut heeft Abi Daré geschreven met haar boek 'Het meisje met de luidende stem'. Het boek heeft een aparte schrijfstijl, namelijk gebrekkig Engels (uiteraard vertaald in gebrekkig Nederlands). In het begin is dit wat lastig om te lezen maar heel snel wen je eraan en vormt het een logisch geheel voor het verhaal. Sterker nog het geeft een extra boost. Al kan ik me voorstellen dat het ook wat mensen afschrikt. Het gebrekkige spreken groeit naar mate de hoofdpersoon, Adunni, ouder wordt en meer levenservaring krijgt. Voor Adunni ligt overigens een prachtrol weggelegd. Ze is krachtig, leergierig en fris. Al van jongs af aan heeft ze een droom en deze laat ze zich door niets of niemand afnemen. Ze ondergaat de meest vernederende situaties maar komt er elke keer weer sterker uit en zet door. Ze weet ook anderen te overtuigen. Leren is ook een hele belangrijke factor. Zonder leren heb je geen kennis en blijf je stil staan in het leven. Ook dat is een belangrijke boodschap die de schrijfster mee wil geven.
De auteur heeft oog voor detail en geeft een mooie sfeerbepaling van het land Nigeria, maar ook van de omgang en de gewoontes van en tussen de mensen onderling.
Kortom een zeer beeldend en ontroerend debuut, met de hoop dat we nog veel van dit soort verhalen van Abi Daré mogen verwachten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten