maandag 28 februari 2022

Gezag - Mark van Vugt & Max Wildschut

 
"Evolutie verzint nooit iets nieuws, ze bouwt altijd voort op wat er is."


Het oude leiderschap op basis van macht werkt niet meer in moderne organisaties. Om het beste uit mensen te halen heb je als leider gezag nodig. gezag betekent dat mensen naar je luisteren omdat ze hier zelf voor kiezen, niet omdat het moet. Met gezag realiseer je niet alleen betere resultaten, het maakt het werk ook voor iedereen leuker - ook voor jou als leider.

Zowel macht als gezag hangt samen met aangeboren instincten. Onze hersenen zijn echter niet geëvolueerd voor de realiteit van de moderne organisaties. Hierdoor raakt ons instinct van slag - een mismatch. Het gevolg is een overvloed aan falende managers end e misvatting dat slechts weinige in de wieg zijn gelegd om te leiden.
In dit boek wordt uitgelegd hoe dit instinct werkt, waardoor het van slag raakt en hoe je hier beter op kunt in spelen. Je leert zo gezag ontwikkelen in de meest onwaarschijnlijke omgeving, namelijk: moderne organisaties.

Dit boek steekt ver boven de andere 'hulp/informatie boeken uit. Er wordt vanuit een andere hoek gekeken naar leiderschap, namelijk vanuit een evolutionair-wetenschappelijke hoek. Wanneer je interesse hebt in het ontdekken en toepassen van leiderschap, óf of leiderschap überhaupt iets voor jou is, is dit hét boek. 
Door middel van vele voorbeelden en testen die je, (uiteraard 100% eerlijk), in kunt vullen is het ook nog eens informatie die echt blijft hangen. Zo leer je ook dat leiderschap niet eenduidig toe te passen is, elk project of elke organisatie vraagt om een andere leider. 

Het is een aanvulling in je boekenkast of op je bureau en je zal er nog vaak naar terug grijpen om dingen voor jezelf, maar ook als je onder een leider valt, te kunnen willen duiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten