''Weet je wat nog erger is dan het opgeven van een droom? Ontdekken dat je er geen eentje hebt.''
Ballet...het is nooit echt mijn ding geweest. Mijn moeder deed ooit een poging om mij (jazz)ballet te laten leren. Bij de uitvoering van Cats heb ik narrig, in mijn poezenpakje, aan de zijkant van het podium de hele voorstelling uit gezeten. Ik weigerde mee te doen.
Dus dat ik, vrijwillig, een verhaal ging lezen over ballet verbaasde mij ten zeerste. Al was het meer, na het lezen van de synopsis van het boek 'Bank Street', het achterliggende verhaal wat mij zo aantrok.
Bank Street, het verhaal
1983. Carlisle Martin brengt zoals ieder jaar slechts een paar dierbare weken door bij haar vader en zijn partner James, op Bank Street in New York.
James briljant, maar labiel, leert Carlisle alles wat hij belangrijk vindt. Over het leven, literatuur, muziek en vooral veel dans.
Carlisle wil niets liever dan deel uitmaken van deze wereld, en ze kiest voor een professionele balletcarrière. Maar een heftige liefdesaffaire veroorzaakt een breuk in de familie.
Negentien jaar later krijgt Carlisle een telefoontje dat haar terugvoert naar deze alles beslissende zomer, en naar haar jongere zelf.
Auteur Meg Howray
Meg Howray is woonachtig in Los Angeles, volgde een opleiding tot danseres en danste onder meer bij het Joffrey Eglevsky Ballet in Chicago en bij het City Ballet of Los Angeles. Ze maakte haar debuut als actrice in 'Twelve Dreams'. In 2001 won ze de 'Ovation Award' voor de beste actrice in de Broadway Musical 'Contact'.
Een deel van haar non-fictie verhalen zijn te lezen geweest in de 'Voque' en 'The Los Angeles Review of Books'.
In 2011 publiceerde Meg Howray haar debuutroman 'Blind sight'. Met schrijfster Christina Lynch vormt ze een schrijvers duo en komt ze uit onder een mannelijke pseudoniem: Magnus Flyte. Ze brachten twee bestsellers op: 'City of Dark Magic' en City of lost dreams'.
Prachtig, teder en hartverscheurend geschreven
Allereerste is het de omslag van het boek 'Bank Street' wat uitnodigt tot lezen. Zwart/wit, wat mysterieus maar vooral krachtig.
Hoewel met name dansen, maar ook kunst en literatuur centraal staan in het verhaal is het toch vooral de onderlinge relaties, en dan met name die tussen ouder en kind, wat het hoofdonderwerp is.
Het is de strijd van loskomen van jezelf, van je familie en je plek vinden in de wereld. Een wereld die voor een adolescent al moeilijk genoeg is, zeker wanneer je niet uit een stabiel gezin komt.
Het verhaal speelt zich af in de jaren '80. Aids viert hoogtij en homoseksualiteit wordt gevierd en verguist. Eerlijk toegeven wie of wat je bent kan eigenlijk niet maar aan de andere kant heb je geen keuze meer. Deze queerstrijd wordt door de auteur Meg Howrey prachtig en tegelijkertijd hartverscheurend verwoord. Als lezer ervaarde ik echt het verdriet en de onmacht van de hoofdpersoon Carlisle. Al jaren ver verwijderd van haar moeder, een vervreemde relatie met haar vader en dan zelf maar moeten uitzoeken wie of wat je bent. Zonder steun en toeverlaat.
Ga er maar aan staan.
Het is niet alleen Carlisle die belast is met een persoonlijk innerlijke strijd. Alle personages lijden. Met dans, kunst, boeken, de stad New York en leven en dood als bijfiguren wordt heel erg duidelijk hoe je kunt vastlopen in je passie, liefde, verdriet of angst. Tot welke prijs ben je bereidt te gaan om je ware identiteit te vinden?
Je hoeft helemaal niet van ballet te houden om dit boek wel in je hart te sluiten. Ballet is slechts een mooie metafoor, de choreografie, oftewel de rode draad door het verhaal.
Het hoofdpersonage wordt gevolgd in haar strijd in het heden met de onverwerkte problemen uit haar verleden. De schrijfster heeft respect voor het personage, voor alle personages. Ze weet ook lichtelijk een spanning in het verhaal op te bouwen. Al zijn er best stukjes in het verhaal die wat langzaam op gang komen.
Ik denk dat er maar weinig auteurs zijn die een innerlijke strijd zo goed kunnen weergeven. Meg Howrey weet duidelijk te maken dat mensen vaak een strijd leveren die niet eens persoonlijk is, maar meer gebaseerd is op onmogelijke verwachtingen of misverstanden.
'Bank Street' is zo een boek, dat als het geen extra aandacht in de media krijgt, ondergesneeuwd zal worden door alle andere boeken die uitkomen. En dat zou zo jammer en onverdiend zijn, want dit boek heeft zo veel meer te vertellen. Het is een teder geschreven verhaal over liefde, verraad, passie en verdriet. Over familie-DNA wat, of je wilt of niet, een onderdeel van jezelf was, is en blijft. Waar je mee moet leren omgaan en andere ook de kans moet geven om daar mee om te gaan.
Dit boek kruipt onder je huid en zal je aan het denken zetten over je eigen leven en de keuzes die je daar in gemaakt hebt of zal gaan maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten