zondag 12 november 2023

MayDay - Suzanne Vermeer


''Waarom heeft hij dat vreemde bericht bij haar ingesproken? Kon hij het haar maar vertellen.''

Charlie Muller is met haar vriend op vakantie in Stockholm, wanneer ze verschrikkelijk nieuws krijgt: het zeilschip waarmee haar broer Peter, zijn vrouw Femke en Femkes broer Robert een tocht over de Oostzee maakte, is gezonken. Femke en Robert worden al snel gevonden, maar Peter blijkt overboord geslagen en verdronken. Van hem en de boot ontbreekt elk spoor.
Omdat de Zweedse autoriteiten uitgaan van een ongeluk wordt er geen verder onderzoek gedaan. Toch blijft Charlie het gevoel houden dat er iets niet klopt. Want waarom ontving ze de avond voor het ongeluk een verontrustende voicemail van Peter? 
Samen met journaliste Elina Kjellberg gaat ze op zoek naar de waarheid.

Al jaren lang is Suzanne Vermeer de best verkopende thriller auteur in Nederland. Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de, in juni 2011, overleden auteur Paul Goeken. In overleg tussen de uitgeverij AW Bruna en de familie is besloten de naam Suzanne Vermeer te blijven gebruiken. Hiermee geven ze aankomend talent een plek om hun verhaal te publiceren op een breder platform. Alle titels hebben de bestsellers lijsten gehaald. Sommige boeken zijn genomineerd geweest voor de NS Publieksprijs en twee titels, waaronder 'Mayday' werden bekroond met een Storytel Award. 

De boeken van Suzanne Vermeer zijn eigenlijk altijd wel lekker leesvoer voor tussendoor. Ze stellen zelden teleur, ook al is het ene verhaal wat beter dat het andere. Meestal komt er een zomer- en een wintereditie. 'Mayday is een zomereditie, alleen is daar deze keer in het verhaal weinig van te merken. Meestal zit je ergens op een heerlijk warm vakantie resort maar dit keer speelde het verhaal zich af in Helsinki en Nederland. Niet de zomerse bestemmingen die ik hoopte te vinden of wat de voorkant doet vermoeden.

Het boek 'MayDay' begint, door zijn sterke proloog, goed. Maar ook daarna blijft het schrijftempo hoog en de spanningsboog strak aangespannen. 
De auteur heeft er voor gekozen om het verhaal vanuit twee perspectieven te vertellen: die van hoofdpersonage Charlie en die van journaliste Elina. Dit levert een bijzondere combinatie op. Charlie schrijft vanuit haar gevoel, is wat naïef en impulsief. Eline bekijkt de situatie veel objectiever en wil koste wat het kost de waarheid achterhalen.

Het boek 'Mayday' is een pageturner. Elke keer weet de auteur wel weer een trigger te plaatsten waardoor je door wilt lezen. Dat geldt eigenlijk wel voor alle boeken van Suzanne Vermeer.
De gevorderde lezer heeft wellicht door hoe het verhaal gaat eindigen, maar dan nog gebeurd er genoeg om geboeid te blijven lezen. Het einde heeft een verrassende climax en alles valt dan ook goed op zijn plek. 

'Mayday' is wellicht een van de betere verhalen die onder de naam van Suzanne Vermeer is uitgegeven. Wellicht is er zelf ruimte voor een vervolg. Ik zal die ook zeker weer gaan lezen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten