dinsdag 21 november 2023

Het goud van Salomon Pinto - Tomas Ross



                  
''Gisteren kwam ik een man tegen die niet wilde sterven.''

In de ijskoude winter van 1942 reist de jonge Amsterdamse advocaat Anton van Buuren door bezet Europa. Na dagen van ontbering bereikt hij het neutrale Zwitserland. Anton is hier met een doel: in een versleten smokkelt hij voor bijna twee miljoen gulden aan effecten mee voor zijn Joodse vriend Salomon Pinto.
Als bijna zestig jaar later Sara, de kleindochter van Pinto, op zoek gaat naar het fortuin van haar grootvader, belandt ze in een schemergebied van goed en kwaad, en is het onduidelijk wie ze nog kan vertrouwen.

Tomas Ross is bij vele van ons al wel bekend. Hij is al meer dan dertig jaar een van de meest toonaangevende thriller auteurs. Zijn boeken zijn een combinatie van feiten en fictie en door zijn manier van schrijven en gedegen onderzoek, heeft Tomas Ross al vele prijzen gewonnen. Meerdere keren ontving hij de boekenprijs de 'Gouden Strop'. Hij schreef ook mee aan bekende Nederlandse films en televisieseries.

Met het boek 'Het goud van Salomon Pinto' is Tomas Ross er wederom in geslaagd een boeiend en schokkend verhaal te schrijven.
Gedetailleerd weet Tomas Ross je door de straten van Amsterdam te leiden, ten tijden van de Tweede Wereldoorlog, maar ook tijdens de vele jaren erna als de kleindochter Sara op zoek gaat naar het verdwenen geld van haar grootvader.

Het hoofdpersonages Sara Pinto vertelt haar verhaal vanuit een ik-perspectief. Andere personages komen om en om per hoofdstuk, overigens in de hij/zij-vorm, ook goed aan het woord en zo krijg je een goed totaalbeeld van de gebeurtenissen.
De karakters in het boek zijn realistisch te noemen. Hun goede en slechte kanten worden goed uitgewerkt waardoor ze voor de lezers herkenbaar zijn.

Het boek is wederom een goede mix van feiten en fictie. Al heeft Tomas Ross in dit boek wel veel mensen, op een zeer kritisch moment, een plotselinge fatale dood toeschreven. Of dat kwam omdat de auteur zelf daarover verder ook geen informatie meer had weet ik niet, maar het begon wel op te vallen en het deed wat afbreuk aan het verhaal.

Het boek heeft een goede opbouw. Al heb ik, en dat geld voor alle boeken van Tomas Ross, wel moeite met het leestempo, het cynisme en de somberheid. Het is langzaam geschreven, ondanks dat er van alles gebeurt. Aan de andere kant krijg je als lezer weer zoveel informatie over een bepaalde zaak, gebeurtenis of onderwerp dat ik de boeken van Tomas Ross ook weer niet wil overslaan. Zeker met het verhaal van 'Het goud van Salomon Pinto' krijg je weer een indrukwekkend kijkje in een afschuwelijk stukje geschiedenis.

'Het goud van Salomon Pinto' is een aanrader voor eenieder die geïnteresseerd is in de vreselijke geschiedenis omtrent het verdwenen geld van de Joodse gemeenschap ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten