woensdag 20 december 2023

Angryboys, de wolven van Amsterdam - Lyona Rose

 


        ''Bij ons geldt horen, zien en zwijgen, dus alles wat je hoort blijft hier.''

Het leven van de jonge Dalvino in Suriname bestaat uit het overleven van de armoede en zijn gewelddadige vader. Dalvino groeit op in de schaduw van zijn enige held, zijn oudere broer Rico, die hem beschermt en liefde geeft.

Wanneer hij naar Nederland verhuist, verandert het leven van de rustige Dalvino. Hij komt door onverwachte gebeurtenissen in aanraking met de Nederlandse onderwereld en raakt betrokken bij een misdaadorganisatie in Amsterdam.
Door zijn onbewust diepe verlangen naar geld en aanzien raakt Dalvino steeds verder van zichzelf en de realiteit verwijderd. Wanneer hij ook nog zijn hart verliest aan de beeldschone Vanessa komt Dalvino voor nog meer dilemma's te staan.

Het boek 'Angry Boys, de wolven van Amsterdam', geeft een ruwe schets van een jongen die zijn weg probeert te vinden in de onderwereld, waar wantrouwen de norm is en geld zowaar je vriend als vijand is. Zal hij hieraan kunnen ontsnappen?

Auteur Lyona Rose (1990) is geboren en getogen in Amsterdam. Ze studeerde pedagogisch hulpverlener aan de Hogeschool van Amsterdam, vanwege haar betrokkenheid met de medemens. Echter was ze van jongs af aan al bezig met schrijven. Het begon met schrijven in haar dagboeken en al gauw kwam ze erachter dat ze graag haar eigen boeken wilde schrijven. 
Ze heeft reeds twee boeken geschreven over het werken aan een goede relatie, en over de pleegzorg. Haar eerste fictieboek is 'Angry Boys, de wolven van Amsterdam'. Haar tweede boek 'Losse handjes' is een non-fictieboek. (zie recensie hierover op deze site)

Dit is het tweede boek wat ik lees van Lyona Rosa en wederom heeft ze me weten te verassen. Dat komt door haar vlotte, beeldende en onderhoudende schrijfstijl waarmee ze moeilijke onderwerpen heel goed weet uit te lichten. 

Datzelfde geldt voor de personages. Zowel hun zwakke als hun sterke punten komen aan bod. De innerlijke strijd die bij Dalvino gaande is wordt heel duidelijk beschreven. Zijn besef dat hij in een gevaarlijk milieu terechtgekomen is maar daarnaast ook het aanzien wat hij daarmee krijgt. Daardoor komt het verhaal zo levensecht over.
Het kan een ieder van ons overkomen: een tiener die dit boek leest, of een ouder die een kind in deze leeftijd heeft. Wat dat aangaat zou dit boek ook heel goed te lezen zijn in een klas, of bij een jeugdinstelling, om het daarna klassikaal te gaan bespreken.
'Angryboys, de wolven van Amsterdam', gaat niet alleen over de onderwereld maar ook over drugs, macht, liefde, onzekerheid en seksueel geweld. 


Het boek is verdeeld in verschillende hoofdstukken. De ene keer verteld door de ogen van Dalvino, de andere keer is Vanessa aan het woord. Daarnaast zijn de hoofdstukken niet te lang wat het leestempo verhoogd. De spanningsopbouw loopt van het begin tot het einde van het verhaal goed door.
Aan het einde van het verhaal zit nog wel een verassende twist. Echter had die van mij wel wat verder uitgewerkt mogen worden.

Lyona Rose weet moeilijke onderwerpen die betrekking hebben op een periode van een kind in een zeer kwetsbare leeftijd heel goed te beschrijven. Ook de subtiele dwang die gebruikt wordt om iemand een organisatie in te trekken en vervolgens niet meer terug kan is heel erg realistisch gedaan.
Complimenten voor het verhaal van 'Angryboys, de wolven van Amsterdam, wat ik in eerste instantie, wat de kaft aangaat, niet zo snel had uitgekozen.
Zo zie je maar weer eens dat schoonheid van binnen zit .


Geen opmerkingen:

Een reactie posten