maandag 1 januari 2024

De engel van de stad - Eva Garcia Sáenz de Urturi


 ''Ze heeft een zwartfluwelen handtas bij zich. Helaas weet jij al wat erin zit.''

Een prachtig Venetiaans palazzo brandt af, terwijl daar een tentoonstelling wordt voorbereid door een aantal Spaanse antiquarische boekverkopers. Hun lichamen zijn echter niet te vinden in het puin.
Krakens moeder, Ítaca, was betrokken bij een brand die tientallen jaren eerder onder identieke omstandigheden in hetzelfde palazzo plaatsvond.

Ondertussen onderzoekt inspecteur Estíbaliz in Vitoria een zaak die mogelijk antwoorden biedt op de overval die een einde maakte aan het leven van Krakens vader. Maar Unai aarzelt om terug te keren naar het onderzoek. Het voelt of hij moet kiezen tussen de zoektocht naar wat er met zijn ouders is gebeurd, of zijn gezin.
In een duister, mysterieus Venetië staat inspecteur Unai López - alias Kraken - op een kruispunt in zijn leven: eindelijk het verleden oplossen, of zich richten op de toekomst?

Auteur Eva Garcia Sáenz de Urturi wist met haar eerste deel van de Engel-serie, De stilte van de witte stad, al alle boekrecords te breken. Ook de vervolgdelen stonden tijden in de top-10. Nu komt ze met het vijfde deel in de reeks: De engel van de stad.

Wederom heeft voormalig inspecteur Unai, met als bijnaam Kraken, de hoofdrol en duiken we niet alleen het onderzoek in naar de dader van de brandstichting. Als lezer ga je ook mee terug het verleden in, naar de jeugd van Kraken. En dan met name naar de rol van zijn moeder. De vrouw die in alle andere delen onzichtbaar bleef maar wel degelijk een belangrijke schakel is. Dit boek gaat meer over het privéleven van Unai, dan alle andere delen.
De twee verhaallijnen lopen mooi langs elkaar heen en beide zijn genoeg uitgediept om er duidelijkheid in te krijgen. Thema's die een grote rol spelen zijn wraak, engelen en demonen. Genoeg ingrediënten om er een spannend verhaal van te maken.

Door de vlotte schrijfstijl en de korte hoofdstukken leest het boek heel erg vlot. De wisselingen tussen personen en/of tijd is goed gedaan. Al kan ik me voorstellen dat andere lezers door de verandering van de persoonsvorm het wel lastig zouden vinden om te volgen. Aan het einde komen de twee verhalen, die in eerste instantie niets met elkaar van doen lijken te hebben, kloppend bij elkaar.
Eva García Sáenz de Urturi schrijft heel beeldend waardoor de stad Venetië echt tot leven komt en met zijn duistere steegjes een extra spanningslaagje toevoegt. 
Toch is dit verhaal niet zo spannend als dat zijn voorgangers waren. Af en toe valt de spanning zelfs helemaal weg. Ook was het hier en daar ongeloofwaardig of te voorspelbaar. Iets heel anders dan de eerste drie delen. Die waren een rollercoaster vol met spanning en sensatie. Het vierde deel zakte al iets af en helaas hangt deze ook op dat niveau.

Het had wellicht beter geweest als Urturi het bij de trilogie had gehouden. Toch zijn het vierde en dit vijfde deel best onderhoudend, maar meer ook niet. Dit laatste deel 'Engel van de stad' heeft een afgerond en kloppend einde. Ook vragen over het verleden van Kraken zijn voldoende beantwoord. Daar waar in volgende delen nog wel onduidelijkheden bleven bestaan is dat nu afgerond. Zelf denk ik dan ook wel dat dit echt het laatste deel geweest is, tenzij Urturi door wil gaan op het gezinsleven in het heden van Kraken. Maar soms is genoeg genoeg.

De delen zijn afzonderlijk van elkaar te lezen maar ik raad zelf aan het toch per opvolgend deel te lezen. Elk boek heeft namelijk toch wel een kleine verwijzing naar een eerdere gebeurtenis. Daarnaast krijg je een veel beter beeld van het hoofdpersonage Kraken wanneer je delen op volgorde leest. 
De eerste drie delen van de Engel-serie zijn, naar mijn mening, om van te smullen. Het vierde en nu dit vijfde deel een leuke vermakelijke aanvulling.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten