dinsdag 30 januari 2024

Argylle - Elly Conway


                             ''The greater the spy, the bigger the lie''

Argylle, nu al een superheld met meteen een eigen film
Al twee jaar gonst het van de vele geruchten rondom het boek ARGYLLE. Verschillende malen werden de release datums verplaatst, maar nu kunnen we dan eindelijk het boek gaan lezen. Vrijwel gelijktijdig gaat de film ARGYLLE in première, en dat is een unicum. Grote ophef ontstaat er dan ook in zowel de boeken- en filmwereld. Want het boek vormde dan wel de inspiratie voor de film, toch mag het geen boekverfilming heten. Wel heeft het boek een hele belangrijke rol in de film. Dus wat is het nu? Het is bijna hetzelfde als de patstelling: ' Wat was er nu eerder De Kip of Het Ei?

Hier gaat het boek Argylle over
De droom van een Russische oligarch om zijn land in volle glorie te herstellen, brengt de wereld tot op de rand van de afgrond. Meesterspion Frances Coffey, een levende legende binnen de CIA, is de enige die het tij nog kan keren. Maar om haar plan te doen slagen, heeft ze iemand met heel specifieke kwaliteiten nodig.
ARGYLLE is een man met een duister verleden en Coffey weet hoezeer hij daarmee worstelt. Maar ze weet ook dat hij juist dáárdoor de vaardigheden bezit die haar team nodig heeft. En dus zit er maar één ding op: alles op alles zetten om van deze outsider een spion te maken. Zijn training voert ARGYLLE naar de jungle van Thailand en naar de boulevards van Monaco. Maar ook naar de kloosters op Oros Athos en zelfs tot een vergeten grot diep in de bergen. Een levensgevaarlijke reis die hem eindelijk de juiste richting kan geven in zijn leven, maar die hem ook zijn leven kan kosten…



Wie zit er achter het pseudoniem Elly Conway
De auteur van het boek ARGYLLE blijft een mysterie. Wie zit er verborgen achter het pseudoniem Elly Conway? Als je de roddels op sociale media moet geloven is het de wereldberoemde ster Taylor Swift. Volgens de Amerikaanse website The Tab zouden de volgende hints daartoe de aanleiding geven:

-De kat
-De geblokte rugtas
-De haarstijl van het hoofdpersonage

Deze dingen komen overigens allemaal wel voor in de film maar niet in het boek. Daar speelt de auteur van het boek ARGYLLE een rol en in het boek helemaal niet. Dit is te zien in de trailer van de film.

https://www.youtube.com/watch?v=cCKcpjqVc9I

Ondertussen is via The Telegraph bekend gemaakt dat de daadwerkelijke auteurs achter het pseudoniem Elly Conway de beroemde Terry Hayes, van o.a. Ik ben Pelgrim, en Tammy Cohen zijn!

Van boek naar film, geregisseerd door Matthew Vaughn
Al deze hints, en daarnaast natuurlijk het spannende actie verhaal van ARGYLLE, gaven regisseur Matthew Vaughn de doorslag om het script te verfilmen. Eerder produceerde hij al de films ‘King’s Man’, ‘X-Men’ en ‘Kick-Ass’. De film heeft een indrukwekkende cast. Met onder meer Henry Cavill, Bryce Dallas Howard, Sam Rockwell, Bryan Cranston, Catherine O’Hara, Ariana DeBose, John Cena, Samuel L. Jackson en zangeres Dua Lipa.
ARGYLLE belooft een kaskraker te worden. Een echte spionagethriller met een flinke dosis humor. Volgens insiders is een nieuwe spionage held geboren.

Niet met en niet zonder elkaar
ARGYLLE, een boek en een film. Beide van elkaar los te lezen of te zien, maar die dan toch weer wel alles met elkaar te maken hebben. Het belooft een totaal nieuwe belevening van lezen te worden waarbij actie maar zeker ook humor niet geschuwd wordt. De film krijgt de noemers scherpzinnig, grensverleggend en wereldomspannend mee. Ondertussen heb ik boek uit en laat ik met compleet verassen door de film ARGYLLE.

It’s the same old song…
Wat direct opvalt aan het boek ARGYLLE is de omslag. Een beetje oldschool ‘James Bond – detective-achtig’, met een goud glamour randje. Het verhaal is ook gestoeld op iets wat in het verleden al talloze keren aan de kaak gesteld is: Rusland tegen Amerika. Zelfs anno nu is het weer gaande.

En zo zit begint ook het verhaal van ARGYLLE. De heerser van de Sovjet-Unie wil weer de grootste wereldmacht worden en Amerika is hierbij zijn de grootste vijand. Alle trukendozen gaan bij deze missie open. Al is het boek absoluut geen politieke thriller te noemen, het heeft hier en daar wel scènes die vrij waarheidsgetrouw overkomen. Echter het merendeel van het boek is een opeenvolging van onwaarschijnlijke acties, met een hele grote dosis geluk voor het hoofdpersonage ARGYLLE.

Laat alle waarschijnlijkheid los en ga lekker lezen
Wat je dus meteen vanaf begin af aan moet doen wanneer je begint met het lezen van het boek ARGYLLE, is het niet te serieus nemen. Want als je alle waarschijnlijkheid loslaat lees je, althans dat was mijn ervaring, een leuk en spannend boek met een nieuwe held waar je eigenlijk vanaf het begin meteen sympathie voor opbouwt. Niet dat je veel over de persoon ARGYLLE zelf te weten komt. Er wordt een link gemaakt naar zijn verleden en dat hij daarom is wie hij nu is, maar emoties komen in het boek niet aan de orde komt en dat doet er ook niet toe.

Er komt sowieso een enorme lading aan personages voorbij. Maar omdat bij deze figuren nog korter wordt stilgestaan dan bij het hoofdpersonage ARGYLLE blijft het verhaal erg overzichtelijk. Tijdens het lezen weet je constant over wie het gaat. ARGYLLE is de belangrijkste persoon maar daarnaast draait het eigenlijk alleen maar om de gebeurtenissen en acties. Die zijn meer dan voldoende aanwezig. Maar toch blijft het verhaal een logisch geheel.



Het boek Argylle valt niet specifiek in een bepaald boekengenre
Maar in welke categorie is het boek ARGYLLE nu precies te plaatsen? Het is geen (klassiek) spionageverhaal, geen thriller en ook geen spannende roman. Meer een avonturenboek vol met acties en verwijzingen naar de geschiedenis. Een verhaal dat als hoofdthema machtspositie heeft. Of dat nu van de Russen is, de CIA, de benoemde Nazi’s of ARGYLLE zelf. Wie heerst over wie? Dat is de vraag.
Ga ARGYLLE vooral lezen, want het geeft zeker een paar uur leesplezier. Een nieuw deel is al in de maak en over een nieuwe film wordt ook al gesproken. Ik vind het leuk dat er weer een nieuwe, sympathieke, held geboren is, en kijk uit naar het volgende deel. Ik ben benieuwd of dat me ook weer zo weet te vermaken.

Specificaties over het boek ARGYLLE
Titel: ARGYLLE | Auteur: Elly Conway | Uitgeverij: AW. Bruna | Vertaling: Joost van der Meer & William Oostendorp | Eerste uitgave: 2024 | Aantal bladzijden: 446 | ISBN 9789400515260

Met dank aan uitgeverij AW. Bruna voor het recensie-exemplaar. De recensie is tevens te lezen op www.stoerleesvoer.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten