zondag 19 januari 2014

Het Puttertje - Donna TarttEen meeslepende roman over Theo Decker. Een jongen die op wonderbaarlijke wijze een aanslag op een museum overleefd en daarbij in het bezit komt van een beroemd schilderij. Zijn moeder komt echter wel bij de aanslag om het leven.
Omdat zijn vader een jaar daarvoor met de noorderzon vertrokken is dreigt Theo naar een pleeggezin te moeten. In die tussentijd verblijft hij bij zijn beste vriend in huis.
Plotseling duikt zijn vader weer op en neemt Theo mee naar Las Vegas. Daar maakt hij kennis met Boris en gaat het snel bergafwaarts met hem. Door zijn vader en Boris leert hij ook de duistere kant van het leven kennen.
Jaren later werkt Theo als antiek en kunsthandelaar. Wanneer de zaken niet meer naar behoren draaien maakt Theo gebruik van deze duistere kant. Maar uiteindelijk verliest hij zichzelf en zijn relaties en blijft achter met de wetenschap dat het leven kort is, het lot wreed en de dood altijd wint.
   

Het schrijftalent van Donna Tartt blijkt vooral uit verschillende sleutelpassages in het boek.
Zo beschrijft ze met verve het moment direct na de aanslag, wanneer Theo compleet verwart en in shock het museum probeert uit te komen. Hij gaat naar huis en wacht daar tevergeefs op zijn moeder.
De kennismaking met Hobie, zijn latere steun en toeverlaat. De ontvangst in het gezin Barbour waar hij tijdelijk verblijft in afwachting van een pleegezin. Zijn vriendschap met Boris. Zijn werk in de kunsthandel en tenslotte de laatste episode die zich afspeelt in Amsterdam.


Twee momenten worden helaas zo langdradig beschreven, dat je geneigd bent het boek weg te leggen of om bladzijden over te slaan. Het gaat hier om de beschrijving van de vriendschap met Boris in Las Vegas, hun gezamenlijke drugs- en drankgebruik en de gebeurtenissen aldaar. Ze worden keer op keer opnieuw verteld. Tevens het verhaal van Theo acht jaar later, wanneer hij als kunst- en antiekhandelaar betrokken raakt bij zwendelpraktijken, ook dat wordt tot in den treuren beschreven.
Het zijn voornamelijk deze passages die het boek zo dik maken en de aandacht afhouden van het eigenlijke verhaal.
Want uiteindelijk gaat het verhaal om Het Puttertje, een vogeltje op een schilderij van Fabritius, vastgebonden met een ijzeren kettinkje – precies zoals de hoofdpersoon vastgebonden zit aan zijn leven, het ongeluk en zijn trauma.Geen opmerkingen:

Een reactie posten