woensdag 5 februari 2014

Snoeihard - Jens Lapidus

Jens Lapidus behaalde internationale bekendheid met zijn Stockholm-trilogie waarin de hoofdrollen zijn weggelegd voor personages die het niet zo nauw nemen met de Zweedse wetgeving. Voor deze trilogie heeft Lapidus inspiratie kunnen putten uit zijn carrière als strafrechtadvocaat. Hij verdedigde een aantal beruchte delinquenten waardoor hij de wereld van de misdaad goed leerde kennen. In  de verhalenbundel Snoeihard neemt Lapidus zijn lezers wederom mee naar de criminele en veelal harde wereld die in schril contrast staat met het welvarende en veilige leven in Zweden.

De verhalen laten verschillende kanten zien van criminaliteit. Zo is er een man die een kind mishandelt, bendes die elkaar af maken en een advocate die geld verduisterd.
Na het lezen van de verhalen ben je qua criminele activiteiten niet veel wijzer geworden en ook het morele gevoel van daders, achterblijvers of de advocaat zelf wordt niet verder uitgediept. Wat je wel leert is een straattaal waarvoor een waarschuwing op de voorkant geplaatst mag worden.
Ik vraag me dan ook af of de schrijver zelf deze harde, shockerende bewoording gebruikt heeft of dat de vertaler dit gedaan heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten