zondag 23 februari 2014

Ik ben Pelgrim - Terry Hayes

Het boek "Ik ben Pelgrim" bestaat uit vier delen die weer onverdeeld zijn in korte overzichtelijke hoofdstukken. Deze zijn duidelijk goed leesbaar geschreven waardoor het boek makkelijk leest. Verrassend is het dat de schrijver aan het einde van elk hoofdstuk een zin zo laat eindigen dat je steeds de neiging hebt om verder te lezen.

Het verhaal begint met de dood van een vrouw in een hotelkamer in New York. Rechercheur Ben Bradley wordt op de zaak gezet. Hij ziet overeenkomsten met een boek waarin forensisch crimineel onderzoek wordt besproken en besluit de schrijver van dit boek, tevens geheim agent in ruste "Pelgrim" erbij te halen. Door middel van flashbacks in het verhaal maken we kennis met het levensverhaal van ''Pelgrim'' en begrijp je wat hij doet en waarom.
Vervolgens speelt het verhaal zich af in Saoedi-Arabië . Daar wordt een vader publiekelijk onthoofd in bijzijn van zijn jonge zoon. Dit is het begin van een dodelijk plan om de Amerikaanse bevolking uit te moorden.
Al deze ingrediënten vormen de basis voor het verdere verhaal waarin geweld niet wordt geschuwd, bedrog aan de orde van de dag is en niets is wat het lijkt.
Tevens krijg je als lezer een kijkje in de keuken van de diversen geheime inlichtingsdiensten, Al-Qaeda, terroristische voorbereidingen, politieonderzoeken en een minicursus chemie.

Het boek gaat over de strijd tussen de Westerse en de Arabische wereld maar hierin kijkt de schrijver wel erg zwart wit. De Amerikanen zijn de helden en de Arabieren de slechteriken. In het begin is het boek wat lastig om in te komen door de lange zinnen en alle informatie. De personages worden niet uitgebreid beschreven en blijven daardoor op afstand. De gebeurtenissen waar ze zich in bevinden of waar vooral ''Pelgrim'' in terecht komt zijn te vaak te toevallig. Hierdoor heb je als lezer af en toe het gevoel niet serieus genomen te worden. Met name het hoofdstuk in de scheepswerf waar boten op commando door de lucht vliegen is hier een voorbeeld van. Het is echter wel het perfecte filmscenario!

Al met al een spannend verhaal met hier en daar wat gaten en onwaarschijnlijkheden. In sneltreinvaart geschreven en waarvan je hoopt dat de voorgenomen actie van de terrorist nooit waarheid zal worden. Het is een kwestie van tijd dat hier de filmrechten van verkocht zullen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten