zondag 5 oktober 2014

De ondraaglijke droomwereld van Champa de chauffeur

Champa leidt een redelijk zorgelijk leven als chauffeur van de succesvolle zakenvrouw Mei. Wanneer hij naast het chauffeuren ook het bed met haar gaat delen wordt zijn leven een stuk gecompliceerder maar tevens ook spannender. Hij komt terecht in de wereld van de Tibetaanse kunst, drugs, seks en waargemaakte onwaarschijnlijkheden.
De verhouding tussen Mei en Champa verandert langzaam van zakelijk naar tevens minnaars, Champa kan zijn geluk niet op. In de loop van het verhaal begint Champa echter steeds meer problemen met Mei te krijgen en blijkt seks met Mei voor Champa niet meer vanzelf te gaan. Hij gaat op zoek naar alternatieven en komt in de verboden wereld van de prostitutie terecht.
Op een dag neemt Mei een Boeddhabeeld van uitzonderlijke schoonheid mee naar huis. Deze en de ontmoeting met een andere vrouw zetten zijn hele wereld op zijn kop.

Champa jaagt vanaf dat moment zijn dromen achterna. Hij trekt in zijn witte Land Rover van Lhasa naar Beijing, de wondere wereld van de Tibetanen en Chinezen maar ook de harde werkelijkheid van justitie. Onderweg komt hij in contact met Nyima. Nyima heeft een zeer nuchtere kijk op het leven met uitspraken zoals; “Als dromen zo mooi zijn, waarom zou je ze dan moeten waarmaken.” Dit brengt Champa bij tijd en wijle weer met zijn voeten terug op aarde. Aan het einde van dit onwaarschijnlijke, humoristische verhaal is de boodschap eenvoudig: je kunt nog zo ver van de weg af raken maar wanneer je de weg terug wilt vinden begin dan bij jezelf.

Door de vlotte, humoristische schrijfstijl, waarbij vooral het seksleven op een niet verbloemde en rauwe manier beschreven wordt, leest dit boek als een dol dwaze rit en blijft het verhaal boeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten