zondag 19 oktober 2014

Het zwart en het zilver - Paolo Giordano


Sommige verhalen geven inzicht in de manier waarop we leven. Daar is dit verhaal er één van. We leven in een maatschappij waar het nu eenmaal de schuld van een ander is wanneer ons iets overkomt. Het meeste van ons bestaan geven we uit handen. Dit kan zijn aan personen zoals de kinderopvang, nanny, en huishoudelijke hulp. Maar ook aan hulpdiensten zoals boodschappen tot in de keuken, wasserettes en afhaaldiners. Door deze ''hulp'' zijn we vergeten wat onze eigen werkelijke 'waarden en kunnen' zijn en wanneer deze ''hulp'' wegvalt is het uiteraard de schuld van deze persoon en of dienst dat ons leven nu misloopt. Zelfs als dit een overlijden van iemand betreft.

En zo vertelt het verhaal 'Het zwart en zilver' een leven van twee op zich gelukkig getrouwde mensen en de hulp Signora A. Maar schijn bedriegt.

Wanneer Nora tijdens de eerste zwangerschap door complicaties het bed moet houden, nemen zij en haar man, (de ik-persoon), Signora A. in dienst voor het huishouden. Na de geboorte van hun zoontje blijft Signora A. als kinderjuf en huishoudelijke hulp. Door de geweldige verzorging van zowel het huis, het kindje maar ook alle man en vrouw dingen neemt Signora A., zonder dat ze zichzelf daar bewust van zijn, langzaam hun relatie over. Er wordt vrijwel niet meer gecommuniceerd en alle problemen worden via Signora A. opgelost.
Wanneer Signora A. door een ziekte 'te moe' wordt om nog te werken en uiteindelijk overlijdt merken Nora en haar man pas hoever ze van elkaar verwijderd zijn en geen raad weten met de dagelijkse bezigheden, hun relatie en laat staan het opvoeden van een kind . Door een moeilijke en pijnlijke periode weten ze elkaar dan toch weer te vinden maar nemen ze niets meer voor vanzelfsprekend.

Het zwart en het zilver is een kort verhaal met een prachtige rol voor Signora A, je moet wel van haar gaan houden. Maar tegelijkertijd is het ook een somber en negatief verhaal over hoe makkelijk je de werkelijkheid kunt kwijtraken. Deze somberheid maakt het soms een lastig verhaal om door te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten