zondag 28 december 2014

De kraaien zullen het zeggen - Ann Marie MacDonald

'Wij zijn gedoemd te kiezen, en elke keuze kan een onherstelbaar verlies tot gevolg hebben'

Jack McCarthy, zijn Franstalige vrouw Mimi, hun zoon Mike en fantasierijke dochter Madeleine keren terug naar Canada nadat ze jarenlang voor het leger in het buitenland gestationeerd zijn geweest. Jack is nu gestationeerd op de luchtmachtbasis Centralia, daar waar hij vroeger ook zijn opleiding gehad heeft.
Het is begin jaren zestig en de wereld lijkt nog warm en vriendelijk maar de Koude Oorlog breekt aan. Rusland strijdt met Amerika om de maan en Madeleine durft haar ouders niet te vertellen wat er in het 'nablijfklasje' gebeurd. Ondertussen raakt Jack verstrikt in het web van de geheime dienst waar zelfs zijn vrouw geen weet van heeft.
Wanneer er op een dag een vriendinnetje van Madeleine wordt vermist en zij dood wordt aangetroffen in het bos, zal het leven in Centralia voor niemand nooit meer hetzelfde zijn.
Jack staat voor een groot dilemma; Helpt hij de ten onrechte van moord beschuldigde buurjongen uit de gevangenis met zijn verklaring of zwijgt hij in het belang van de staat. Verscheurt door deze vraag valt het gezin en de gemeenschap langzaam uit elkaar. Madeleine leert deze dubbelzinnigheid van het moraal pas twintig jaar later kennen wanneer ze haar eigen zoektocht naar de waarheid en de echte moordenaar begint.

Het tweede gedeelte van het boek, de zoektocht van Madeleine komt in het begin wat verwarrend over en wekt wat irritatie. Het is een andere schrijfstijl en het verhaal is hier en daar wat chaotisch. Maar naar mate haar zoektocht vordert en je de oudere Madeleine leert kennen besef je dat dit nodig is voor het verhaal. Madeleine is twintig jaar ouder en is wie ze nu is, druk en chaotisch. 

'De kraaien zullen het zeggen' is een zeldzaam mooi boek, wat je gelezen moet hebben. Met personages die zo duidelijk uitgeschreven zijn dat ze ook echt gaan leven. Het verhaal is vanaf het begin boeiend en is uiterst gedetailleerd geschreven zonder dat je de draad kwijt raakt
Een boek dat wanneer je niet aan het lezen bent toch in je hoofd blijft zitten, waarvan je blij bent dat het zo dik is en wat je zeker nog een keer zult herlezen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten