zondag 31 mei 2015

Al dat Andere - Marta Rojals


''De best opgeleide generatie dertigers ooit die ontdekt dat 'the sky limit' niet is."


Anna en haar vriend Nel zijn allebei eind dertig en wonen in het bruisende Barcelona. Ze hebben hun zaakjes goed op orde, totdat de financiële crisis toeslaat en ook hun treft. Nel verliest zijn baan bij de krant maar durft dit niet aan familie of vrienden te vertellen. Ze nemen Nels zus in huis om toch nog de huur te kunnen betalen. Maar dan komt ook Anne's baan in gevaar en staat hun hele toekomst op losse schroeven. Anne verliest het overzicht, ergert zich groen en geel aan Nels zus en inmiddels ook aan Nel zelf. Bovenal verliest Anne zichzelf.
Wanneer ze op een dag de veel jongere Theo ontmoet begint ze een affaire. Vooral omdat in deze relatie communicatie totaal geen rol speelt, Theo is namelijk doof.
Door de crisis is niets meer zoals het was en daarin ziet Anna een wereld aan mogelijkheden, een wereld aan 'Al dat Andere'. Hierin krijgt ze echter wel te maken met de dromen en de spoken uit haar verleden. Ze zal terug moeten keren naar de basis om weer te worden wie ze werkelijk is en om te weten wat ze werkelijk wil.


Dit verhaal is een flinke eye-opener voor de tijd waarin we leven. Iedereen zit maar verstopt achter zijn smartphone of computer en is in de digitale wereld vooral gelukkig maar ondertussen hebben we te maken met een generatie dertigers die allang niet meer gelukkig is of tot ''normaal' communiceren in staat is.
Marta Rojals heeft dat door middel van dit boek mooi weten te vertellen.
 
De schrijfstijl van Marta Rojals is echter op zijn minst verwarrend te noemen. Ze verandert midden in een alinea soms van tijd en personage. Ook de hoeveelheid aan problematiek die ze er bij haalt zit het echte verhaal soms in de weg. Zo krijg je als lezer te maken met de financiële crisis, drankverslaving, seksueel misbruik, een onvervulde kinderwens, generatiekloven en relatieproblemen. Omdat het zoveel is wordt niets echt uitgediept. Tijdens het lezen is dit soms storend maar des te knapper is het dan dat de schrijfster dit op het einde toch tot een logisch einde brengt. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten