maandag 28 maart 2016

Verrukkelijk - Ruth Reichl


''Een soufflé zakt in omdat hij voelt dat de maker daar bang voor is' – James Beard


Billie Breslin heeft zo haar redenen om uit haar woonplaats in Californië weg te gaan en werk te zoeken in New York. Ze wordt aangenomen bij het beroemde food-magazine Delicious!, en gaat aan de slag als assistente van de hoofdredacteur. Al snel voelt ze zich tussen haar kleurrijke collega's op haar gemak en maakt ze kennis met het culinaire leven in New York. Hoogtepunt is hierbij de beroemde Italiaanse delicatessenwinkel Fontanari's waar ze in het weekend ook werkt.

Op een dag wordt Delicious plotsklaps opgeheven. Alleen Billie mag nog een tijdje doorwerken om de telefoontjes van teleurgestelde lezers te beantwoorden. Tijdens haar verblijf in het lege kantoor ontdekt ze een bibliotheek met daarin brieven uit de Tweede Wereldoorlog. Het is de correspondentie tussen een twaalf jaar meisje, Lulu, en de legendarische chef-kok van het blad, James Beard. Een onverwachte wending want de brieven zijn verstopt en niemand schijnt hiervan af te weten. Billie gaat op onderzoek uit en voelt de behoefte om hier een artikel over te schrijven, maar zou Lulu nog in leven zijn en heeft Billie wel tijd genoeg om alle correspondentie door te nemen voor het gebouw wordt overgenomen door de nieuwe eigenaar?

Het boek met de titel 'Verrukkelijk' klopt helemaal. Het is een feelgood-roman met heerlijke fantasierijke en verrassende personages, een goede beschrijving van geuren, smaken en gerechten (soms misschien iets te overdreven), en een verhaal wat je in een ruk uit leest. Toch zijn er ook min puntjes. Zo steekt het einde van het verhaal wat magertjes af ten opzichte van de eerste twee delen. daarentegen overkomt Billie wel weer een gebeurtenis die je niet aan zag komen. De brieven zijn niet storend en voegen veel aan het verhaal toe al is de taal die de twaalfjarige Lulu gebruikt vaak te volwassen.

'Verrukkelijk' is een boek wat niet of nauwelijks in de media is geweest en dat is jammer. Want het is een combinatie van 'De duivel draagt Prada', waarin een grijze muis veranderd in een mooie zwaan, de film 'Julie en Julia', waar de culinaire kruistocht gevolgd wordt en 'Haar naam was Sarah', waar een oorlogsverleden wordt uitgeplozen. Een ideaal boek voor tussendoor met een verrukkelijk recept aan het eind.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten