vrijdag 15 april 2016

De tuin van de avondnevel - Tan Twan Eng


''Wat is een mens zonder herinneringen?''

Yun Ling verloor in de Tweede Wereldoorlog haar zus in een kamp en worstelt nog altijd met de vraag waarom zij wel overleefde en haar zus niet. Na de verschrikkingen van de Japanse bezetting zoekt Yun troost in haar werk als rechter. Maar nu haar geheugen haar steeds vaker in de steek laat besluit ze terug te gaan naar de plek waar ze opgroeide, in de hooglanden van Maleisië, om de herinneringen aan haar zus vast te houden. Daar ontmoet ze de mysterieuze tuinier Aritomo, die ooit tuinier van de Keizer was en zijn sprookjesachtige 'Tuin van de avondnevel'.
Ondanks de verschrikkelijke herinneringen die Yun aan de Japanners heeft, raakt ze in de ban van deze man en van zijn tuin. Terwijl in de omringende jungle een strijd om de toekomst van Maleisië ontbrandt, ontstaat tussen Yun en de mystieke Aritomo een band die ver boven de geschiedenis weet uit te stijgen. 'De tuin van de avondnevel' is een roman waarin liefde en geweld, geheugen en ervaring de hoofdrol spelen tegen het decor van een prachtige natuur.


De meningen van de leesclubleden:

* ''Vanaf het begin werd ik gegrepen door het verhaal en het liet me niet meer los''

* ''Dat de schrijver schrijven kan is duidelijk maar hij haalt teveel onderwerpen aan die vervolgens niet uitgewerkt worden.''

* ''Moeilijk boek om in te komen en voortkabbelend verhaal met weinig samenhang.''

* ''Prachtige volle bijna poëtische zinnen, ik zag het als een film voor me.''

* ''Kon me er geen beeld bij vormen, het bleef emotieloos en oppervlakkig.''

* ''Een reis door de geschiedenis met veel tuinideeën.''

* ''Toegankelijk verhaal maar helaas wordt de voorstelling van de achterflap niet waargemaakt.''

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten