vrijdag 24 juni 2016

Dochter vermist - Mikaela Bley

De dood, de dood, de dood”

Het is een koude, regenachtige vrijdag in Stockholm wanneer het achtjarige meisje Lucke spoorloos verdwijnt vanaf het tennispark. Alleen haar rugzakje wordt teruggevonden. Haar ouders, stiefmoeder en oppas blijven verbijsterd achter.
De televisiezender TV4 stort zich bovenop dit drama en misdaadverslaggever Ellen Tamm volgt het nieuws over de verdwijningszaak met grote belangstelling.
Ellen raakt geobsedeerd door de zoektocht naar Lycke. Met elk uur dat verstrijkt voelt ze zich machtelozer.
Gefrustreerd door corrupte politieagenten, het vreemde gedrag van de gescheiden ouders van Lycke en de ontmoedigende opmerkingen van haar collega’s probeert ze haar eigen emoties onder controle te houden en de zaak zo professioneel mogelijk te benaderen. Echter, Lyckes verdwijning raakt haar persoonlijk, door een gebeurtenis uit haar eigen leven. De zaak dwingt haar de confrontatie aan te gaan met haar verleden.
Maar de tijd dringt. Waar is Lycke en wie heeft haar laten verdwijnen?

Voor een debuut is dit boek een geweldige start. Dat de schrijfster talent heeft is duidelijk. Lef heeft ze ook, ze schept meteen een personage waarvan duidelijk is dat daar meerder verhalen van zullen volgen.
Is het boek dan helemaal geweldig? Nee dat niet. De titel thriller is te ver gezocht, al is het wel een spannend en onderhoudend verhaal. De benaming misdaadroman is beter op zijn plaats. Al vanaf de eerste zin zit je middenin de gebeurtenissen en dat is altijd knap.
Het verhaal wordt vertelt vanuit het perspectief van de verslaggeefster Ellen, die zelf aan een jeugdtrauma lijdt, en van dichtbij de zoektocht naar het meisje volgt en naderhand zelf op onderzoek uitgaat. De personages zijn duidelijk en goed uitgewerkt in tegenstelling tot het verhaal. Het verhaal is niet heel origineel en bovendien vrij doorzichtig. Het is allemaal wat te simpel beschreven, vanuit het journalistieke perspectief waardoor er ook teveel herkenbare feiten inzitten en zo komt het dat het verhaal na het einde toe minder spannend en te voorspellend wordt. Toch is het dermate goed geschreven dat je met plezier en interesse door blijft lezen en zeker de komende nieuwe verhalen rondom deze TV4 verslaggeefster wil blijven volgen. Nu hopen dat het volgende deel gecompliceerder zal worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten