zondag 12 juni 2016

Oxen - De schaduwmannen


Wie is je vriend en wie is je vijand?”

Niels Oxen, de hoogst gedecoreerde soldaat die ooit diende in het Deense leger, woont en werkt onder een valse identiteit op een viskwekerij in Jutland. Hij is paranoïde en lijdt aan verschrikkelijke nachtmerries. Hij verbergt een persoonlijk geheim dat hem op de been houdt, maar hem tegelijkertijd zijn leven kan kosten.

In de zaal van een kasteel, waar vroeger het zogeheten ‘Danehof’ samenkwam – een mythische kring van invloedrijke mannen in Denemarken, een groepering die vele eeuwen teruggaat, wordt de museumdirecteur vermoord aangetroffen. Dit is het startschot voor een reeks schokkende gebeurtenissen. Slechts enkelen vermoeden dat er een connectie is met Oxen. Een van hen is zijn voormalige partner van de Inlichtingendienst, Margrethe Franck. Zij is al meer dan een jaar op zoek naar Oxen. Als ze hem eindelijk vindt, bezegelt ze daarmee zowel zijn als haar lot. Oxen is net als bij 'De hondenmoorden' opnieuw het doel van een klopjacht. Oxen en Franck slaan de handen ineen tegen de machtige mannen in de schaduw van de macht.

'De schaduwmannen' is het vervolg op de 'De hondenmoorden'' en heeft dezelfde vaart en spanning. Toch dient de eerlijkheid te zeggen dat het té veel van het zelfde is. Opnieuw de klopjacht door verschillende partijen op Oxen, opnieuw de ontsnappingen en de complottheorieën en de politieke macht. Het verhaal lijkt in eerste instantie ook vrij ingewikkeld door alle politieke verwikkelingen maar net als bij 'De hondenmoorden'' valt dat uiteindelijk mee. Het boek is echter dan wel weer zo goed geschreven dat het toch prettig is om door te lezen. En ondanks dat je ongeveer weet hoe het Oxen verder in zijn leven zal vergaan maakt de cliffhanger je toch wel weer benieuwd naar het derde en laatste deel van deze serie.
De 'Oxen'- boeken hebben het tot nu toe allemaal: moord, actie, achtervolgingen, politieke intriges, ontsnappingen en snelheid. En daarmee heeft de schrijver Jens Hendrik Jensen geen hoogstaande maar wel spannende en onderhoudende thrillers weten te schrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten