dinsdag 20 september 2016

Het bloed kruipt - Stuart Neville

''Jij en ik met zijn tweetjes, net als vroeger, verder niemand''

Er ging een schokgolf door het land toen de 12-jarige Ciaran Devine bekende zijn pleegvader vermoord te hebben. Serena Flanagan, toentertijd een ambitieuze jonge rechercheur nam Ciarans bekentenis af, nadat ze dagenlang bezig was geweest om zijn vertrouwen te winnen. Haar vriendelijkheid en geduld is Ciaran bij gebleven in de zeven jaar dat hij opgesloten heeft gezeten is hij haar nooit vergeten.

Zeven jaar later is reclasseringsambtenaar Paula Cunningham belast met de zaak Ciaran wanneer hij op vrije voeten komt. Zij moet er voor zorgen dat hij goed in de maatschappij kan terugkeren. Ze vermoedt echter ook dat er meer achter de moordzaak zit dan de politie destijds heeft ontdekt. Ciarans bekentenis heeft zijn broer Thomas namelijk van een zwaardere straf gered en Cunningham ziet dat Thomas een onnatuurlijk overwicht over Ciaran heeft. Zijn alle kanten destijds wel goed belicht? Met deze vraag stapt ze naar Serena Flanagan. Samen ontrafelen ze een web van leugens.

Ook de tweede zaak waar Serena Flanagan mee te maken krijgt blijkt een opeen stapeling van leugens te zijn en voordat ze het weet is ze zelf meer slachtoffer dan ze ooit had durven denken.

Een thriller met een diepe psychische ondertoon. Doordat één van de broers vanaf het begin direct de leiding neemt in het verhaal, volg je algauw de voor de hand liggende weg maar niets is minder waar. Ook bij het tweede parallel liggende verhaal is niets wat het lijkt en wordt je totaal overdonderd door de gebeurtenissen. Alles volgt zich in en logische volgorde op en geen enkele keer stoor je je aan de flashbacks. De personages worden goed gekarakteriseerd, de dialogen zijn kort maar pakkend en door de korte hoofdstukken schiet je door het boek heen. Het boek is hoe dan ook niet makkelijk weg te leggen omdat de spanning constant op een hoog niveau gehouden wordt.
De psychologische factor is op een geloofwaardig niveau. Het geeft de lezer een gevoel van onmacht, beklemming en medeleven. Onderwerpen als moord, ziekte, jeugddetentie, onderwerping, bedreiging en manipulatie komen allemaal aan bod, met de bijbehorende emotie voor zowel de personages als de lezer.

Het is een verhaal dat je meesleept, je tot aan de laatste bladzijde in zijn greep houdt, wat je aan het denken zet en je telkens met verbijstering op het verkeerde been zet.
Het is zowel een Huiveringwekkend als een triest verhaal, wat aan alle kanten klopt en wat nog lang in je hoofd zal nadreunen. Een absolute aanrader!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten