zondag 2 oktober 2016

Hemelvuur - Francesca Haig

Hemelvuur''Vannacht zeggen we: 'niet meer'!"
 Vierhonderd jaar na nu heeft er een nucleaire vuurzee huisgehouden op aarde. De natuur en de menselijke beschaving zoals wij die kennen zijn verwoest. Hoewel er geen sprake meer is van schadelijke stralingen, komt ieder kind om raadselachtige redenen als tweeling ter wereld. Elke tweeling bestaat uit een perfect Alfa en een door een afwijking getekende Omega. De manier waarop de Raad, het hoogste orgaan van de overheersende Alfa's, over de samenleving regeert, doet denken aan de Apartheid.
Omega's worden gebrandmerkt en afgestoten, en Alfa's eigenen zich de schaarse hulp- en voedselbronnen toe. Maar zelfs voor de Alfa's valt er aan één wrang feit niet te ontkomen; als één van de tweeling sterft, dan sterft de andere ook.
Cass is echter uniek onder de Omega's, zij heeft geen lichamelijke afwijking maar gaat echter wel gebukt onder de last van een zeer vooruitziende blik. Terwijl haar tweelingbroer Zach binnen de Raad steeds meer macht krijgt, koestert zij de gevaarlijkste droom die er is, namelijk een wereld waarin Alfa's en Omega's naast elkaar in vrede leven. Ze hoopt, ergens aan de andere kant van de oceaan, een plek te vinden waar de Omega's veilig kunnen leven. Maar om daar te komen moet ze eerst de kust veilig zien te bereiken. Onderwijl zit haar meedogenloze broer Zach, haar en haar vrienden op de hielen.
Het tweede boek gaat uiteraard verder daar waar het eerste eindigde maar toch is het ook hier weer lastig om in het verhaal te komen, ondanks het makkelijke taalgebruik van Francesca Haig en de korte hoofdstukken. Gaandeweg vinden er nieuwe gebeurtenissen plaats en volgen er onverwachte plotwendingen. Hierdoor neemt de vaart van het verhaal toe. De personages worden wederom goed beschreven en je ziet duidelijk dat ze een groei in ontwikkeling doormaken. Het verhaal gaat ook verder in op de problematiek van het eerste deel en geeft net genoeg nieuwsgierigheid om uit te kijken naar het derde deel. Het thema van het verhaal blijft boeien, namelijk de parallellen met de experimenten op tweelingen in de Tweede Wereldoorlog en de rassenverschillen tijdens de Apartheid.
De filmrechten van de boeken zijn reeds verkocht aan Dreamworks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten