zondag 30 oktober 2016

Rode sneeuw - Jørn Lier Horst

'Een klassieke politiethriller van een auteur die weet waar hij het over heeft'

Het kustlandschap is in een dichte mist gehuld, van de vakantiehuisjes aan het loodgrijze water zijn de luiken gesloten. Ove Bakkerud is van plan om, voordat alles voor de winter gesloten wordt, nog een weekend hier door te brengen. Hij treft zijn huisje echter in chaos aan, alles is door inbrekers vernield. In het naastgelegen huisje ligt een ernstig mishandelde, dode man.
Inspecteur William Wisting heeft al eerder brute moorden meegemaakt. Maar de wanhoop waarvan hij deze herfst in Stavern getuige is, is nieuw voor hem. Alsof iemand alles te winnen en maar heel weinig te verliezen heeft.

'Rode sneeuw', is het zevende deel van de William Winsting-serie. Het is het deel waar de schrijver Jørn Lier Horst internationaal doorbrak, en terecht!
Voorin het boek staat een korte introductie om de lezer bekend te maken met de personages. Dat is het enige waaraan je merkt dat je eerdere delen niet gelezen hebt. Want het verhaal zelf is duidelijk en geeft een goed overzicht van de personages. Dat de schrijver zelf rechercheur was en hij zijn ruime ervaring gebruikt  heeft, geeft een levensechte leeservaring. Je maakt deel uit van de belevenissen en onderzoeken.
Voor de wat persoonlijkere touch aan het verhaal wordt er ook een verhaallijn beschreven over zijn dochter en zijn vriendin. Die wordt op het einde toe helaas wat minder goed afgewerkt dan de rest, maar dat doet geen afbreuk aan het verhaal. Ook de hedendaagse maatschappelijke problemen met betrekking tot de Oost-Europese vluchtelingen en de drugscriminaliteit laat hij niet onbeschreven. Dit doet hij op een eerlijke en treffende manier.

Dat het boek reeds bekroond is en de schrijver zich mag voegen bij de elite van de Scandinavische thrillerschrijvers is volledig terecht. De rechten voor een televisie serie zijn reeds verkocht en is het voor ons te hopen dat de andere delen ook in Nederland uitgebracht zullen gaan worden. 'Rode sneeuw is een doeltreffende en solide misdaadroman.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten