zondag 6 november 2016

Orphan X - Gregg Hurwitz

''Je hebt altijd iets te kiezen''
Hij is een mythisch figuur, een man wiens naam alleen maar wordt gefluisterd; ''the Nowhere Man''. Er wordt beweerd dat wanneer je om zijn hulp vraagt, hij alles zal doen om je te beschermen en dat hij nooit faalt. ''The Nowhere Man'' is geen sprookje, hij bestaat echt.

Evan Smoak werd als twaalfjarige geselecteerd voor het Orphan-project. Een geheime overheidsmissie, zijn naam werd 'Orphan X'. Hij werd opgeleid tot een van de beste sluipmoordenaars ter wereld en kreeg de nodige opdrachten. Dan stopt het project abrupt en kiest Evan Smoak ervoor om zijn leven te wijden als redder van de mens in nood, hij wordt de ''
The Nowhere Man''. Hij neemt nooit meer dan één opdracht aan en helpt alleen mensen die zich tot niemand anders meer kunnen wenden. Zelfs zijn buren hebben geen idee wat voor werk Evan daadwerkelijk doet.
Dan krijgt hij een missie waar hij zelf vanaf het begin al geen goed gevoel over heeft, toch besluit hij te helpen. Het wordt zijn eigen val. Evan komt tegenover een groep te staan die het uiteindelijk op hem heeft voorzien. Nu wordt er op hem gejaagd, maar door wie en hoe weten ze al zijn zwakke plekken? Maar de ''
The Nowhere Man'' zou zichzelf niet zijn als hij deze missie niet laat slagen.
Met dit verhaal schrijft Gregg Hurwitz over een stoere, harde en geheimzinnige superheld met menselijke trekken. Hij beweegt zich net zo makkelijk in een bloedstollend gevecht als op een vergadering van de vereniging van eigenaren bij zijn appartementencomplex. Die menselijkheid maakt het tot een goed boek, al doet het erg lijken op de Jason Bourne-serie en aan het einde toe wordt het toch misschien iets teveel van het goede.
De schrijver houdt de vaart er goed in en de flashbacks in het verhaal zijn goed gedaan. Ze geven een goed inzicht in het personage Evan Smoak, en de andere personages doen niet voor hem onder. Alle personen worden niet breed uitgemeten, maar dat is voor dit genre ook totaal niet nodig. De vraag wie nu wie achtervolgd wordt tot op het einde toe goed bewaard gebleven en dat maakt dat je boeiend door blijft lezen. Het plot is goed uitgewerkt maar maakt ook nieuwsgierig. Dan is het goed om te weten dat er een serie van deze held volgt.
Orphan X is een onderhoudende, vlot en scherp geschreven actie-thriller die zowel voor de mannelijke als vrouwelijke lezers prima te lezen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten