donderdag 24 november 2016

Mischling - Affinity Konar

'' Stacha en Perle waren één, tot nazidokter Mengele hun magische wereld betreedt''
Het 1944 als de tweelingzusjes Stacha en Perle in het kamp Auschwitz aankomen. Ze zijn Mischling; blond haar, bruine ogen, Arisch en Joods tegelijk. Nazidokter Mengele selecteert ze direct voor zijn experimenten.
De twee proberen de gruwelijkheden te overstijgen met hun zelfverzonnen magische wereld, taal en spelletjes. Tot op een dag Perle verdwijnt. Stacha kan echter niet geloven dat ze dood is. Na de bevrijding gaat ze samen met een jongen, door het verwoeste Polen, op zoek naar haar zus. Het wordt een tocht vol wanhoop en gevaar. Gedreven door wraak op Mengele zetten ze door en gaan ze op zoek naar een mogelijke toekomst
Weer een boek over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog zou je denken maar niets is minder waar. Want dit is een prachtig, indringend, angstaanjagend en zeer gevoelig verhaal over een afschuwelijke gebeurtenis. Het is de schrijfster Affinity Konar gelukt om de waanzin van de experimenten van de 'Engels des Doods'-Mengele en de gevoelens van zijn slachtoffers zo te beschrijven alsof ze er zelf bij is geweest. De manier waarop ze weet te schrijven vanuit een tweeling-perspectief is bovendien zeer prijswaardig, daar ze zelf geen tweeling is.
De gruwel tussen de mens en het monster Mengele is heel goed neergezet en helpt je begrijpen waarom zijn slachtoffers zich onderdanig gedroegen. Toch had ook Mengele zijn zwakte en dat werd de 'redding' voor Stacha en Perle in Auschwitz. De vlucht en zoektocht die erop volgen zijn wederom mooi en hartverscheurend beschreven.
De personages, de ontberingen en de gevoelens zijn tot in de kleinste details uitgelicht en maken dit verhaal zeer aangrijpend.
Het verhaal wordt beschreven vanuit twee perspectieven, Stacha en Perle. Dit maakt het zeer geloofwaardig, want ondanks dat het tweelingen zijn hebben ze toch ook andere gevoelens en meningen. Zeker wanneer de twee van elkaar gescheiden zijn wordt duidelijk hoe sterk de band tussen een tweeling is maar dat ze toch ook in staat zijn zonder de ander te functioneren.

Dit verhaal zal je niet ongeroerd laten, raakt je diep en tranen komen aan de oppervlakte te liggen. Mede doordat er gekozen is om het verhaal te vertellen vanuit het perspectief van twee kinderen en dus alle eerlijkheid en onschuld naar voren laat komen. Dat de toon van het boek volwassener is dan de kinderen in werkelijkheid zijn kan wat verwarring geven maar of dit gedaan is om de gruwelijkheden beter te omschrijven of omdat kinderen in oorlog nu eenmaal sneller ouder worden is om het even, het is een boek wat absoluut gelezen moet worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten