zondag 4 december 2016

Kind 44 - Tom Rob Smith

''Als een land uit angst zwijgt, moet één man de waarheid spreken''

Het is 1953, al jaren houdt dictator Jozef Stalin de Sovjet-Unie in een ijzeren greep. In Stalins arbeidersparadijs is een seriemoordenaar actief die kinderen vermoordt. In de Sovjet-Unie zijn zulke misdaden echter onmogelijk, er bestaan slechts politieke misdaden. Wie alleen al denkt dat een Sovjetburger tot die moorden in staat is, pleegt een misdaad en kan de kogel krijgen, of sterft een tergend langzame dood in een van de goelags. Voor de dood van de kinderen is altijd een logische verklaring: een ongeluk of buitenlandse spionnen, vervolgens wordt dan het dossier gesloten.

Leo Demidov is een jonge, ambitieuze en toegewijde officier van de meedogenloze geheime dienst. Hij kent geen twijfels over het beleid van de Communistische Partij. Maar de seriemoordenaar blijft actief en de kindermoorden gaan maar door. Het lijkt er sterk op dat de moorden Demidov volgen, dat ze op de een of andere manier met hem te maken hebben. Leo beseft al snel dat hij de moordenaar van al die kinderen, wie het ook is, moet stoppen voordat hij zelf wordt vermoord.
Bij Demidov slaat de twijfel toe. Zijn vijanden binnen de muren van de Loebjanka, het hoofdkwartier van de geheime dienst, ruiken bloed en chanteren hem. Leo moet zijn loyaliteit aan de Partij bewijzen maar dat kan alleen als hij zijn vrouw Raisa verraadt.
Hoe los je onmogelijke misdaad op ?

Mening van de leesclubleden:

* ''Spannend van het begin tot het einde''

* ''Wauw, wat een geweldig boek. Heb direct de volgende delen besteld''

* ''Voor de derde keer gelezen en het blijft een heel goed verhaal al zie je nu ook wat minpuntjes''

* ''In één woord geweldig''

* ''Een erg goed boek maar helaas raakte me het emotioneel gezien niet''

* ''Indringend en laat je niet los''

* ''Heel erg goed maar sommige scenes maakte het wat ongeloofwaardig''

Het boek is reeds verfilmd. De andere delen zijn 'Kolyma' en 'Agent 6'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten