zondag 11 december 2016

Het Nest - Cynthia D'Aprix Sweeney

''Soms is niet krijgen wat je wenst het beste wat je kan overkomen''

Wanneer Leo Plumb, in benevelde toestand een ongeluk veroorzaakt waarbij zijn medepassagier, niet zijn vrouw maar een serveerster van het familiefeest, ernstig gewond raakt, is dat het begin van het einde voor de onderlinge familiebanden. 'Het Nest', het spaarfonds dat zijn overleden vader destijds voor hem , zijn broer en twee zussen heeft opgestart en een inmiddels een aardig bedrag is geworden moet worden aangesproken om het voorval van Leo in de doofpot te doen belanden. Echter had een ieder dit bedrag al uitbesteed aan zijn eigen droom, welke nu in duigen valt. Lukt het Leo om de schijn op te houden en het geld terug te verdienen voor zijn broer en zussen of is het doek definitief gevallen en zijn ze alle vertrouwen in hem kwijt?

'Het nest' is een eerlijke roman over familie en vriendschap, over elkaar steunen maar vooral over de teleurstelling wanneer je steun verwacht maar die niet krijgt. De alles verwoeste invloed van geld overheerst in dit verhaal. Maar is dat bij vele families niet zo, sterker nog is dat niet in je eigen familie zo? Wie kent niet het getouwtrek om een erfenis? Wie droomt niet van de som geld die je misschien ooit wel toebedeeld krijgt? Maar wat als dat niet het geval is? Wat als de erfenis aan je voorbij gaat door een stom toeval of gewoon omdat hij je niet gegund was. Deze vraag komt uitgebreid aan de orde en wordt beschreven vanuit de verschillende personages.
De verteller is een alwetende hij-verteller. Zo komt het dat je veel van de , (vele), hoofdpersonen te weten komt. Soms meer dan dat ze zelf van elkaar weten. Ook de bijfiguren komen uitgebreid aan bod en nergens leidt dat af van het daadwerkelijke verhaal. Het heen en weer gaan in de tijd is op een goede manier gedaan en misschien in het begin wat wennen maar zeker niet storend. Wie ook een belangrijke hoofdrol in dit boek krijgt is de stad New York. Op een plezierige manier beleef je de stad en zijn seizoenen.
Het verhaal op zich is, buiten de goed beschreven en vaak herkenbare intriges, voorspelbaar maar daardoor niet minder prettig om te lezen.
Hoe het boek aan de titel 'New York Times'- bestseller komt laat ik verder aan de deskundigen over, voor mij was het in ieder geval fijn leesvoer voor tussendoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten