maandag 23 januari 2017

Butcher's Crossing - John Williams

'Een verhaal over het verlangen naar een intens leven, en het verlies van onschuld; een verhaal dat diep graaft in de menselijke ziel'

Amerika, 1870.
De jonge Will Andrews stopt met zijn opleiding aan Harvard en trekt, op zoek naar avontuur, naar het westen. Als hij na een lange reis aankomt in het verlaten dorp Butcher's Crossing, Kansas, neemt Andrews een ingrijpend besluit; hij gaat mee op één van de laatste grote jachten op de bizon.
De ervaren jager Miller leidt de expeditie naar een kudde van duizenden bizons in een verstopte vallei. Terwijl Miller als een bezetene in de weer is om elke nog levende bizon te doden, worden de mannen in het nauw gedreven door de snel invallende winter en leert Andrews meer van zijn land dan hij ooit had kunnen voorzien.

Elk aspect van Andrews' beproeving, van de langdurige paardrijritten over de verlaten prairie en het verbeten slachten van de vele bizons tot de harde overlevingsstrijd in de ruige natuur, is beschreven in de onwaarschijnlijk mooie, sobere en heldere stijl van John Williams. Net als zijn succesroman 'Stoner' straalt 'Butcher's Crossing', zoals The Times schreef, ''een veerkrachtig soort optimisme uit over ons vermogen om iets van waarde te redden uit de onmogelijke omstandigheden van het menselijk leven''.

Mening van de leesclubleden:

* ''Een goed leesbaar en zeer boeiend verhaal. Voldoet aan al mijn verwachtingen''.

* ''Zeer indrukwekkend. Ik heb het beleefd, alles gevoeld''.

* ''Avontuurlijk verhaal en de waanzin en onzin van het doden van de bizons wordt prachtig beschreven''.

* ''Het verhaal is als een beleving, spannend ook''.

* ''Je ziet, ruikt en proeft wat je leest''.

* ''Wat een mooi filmische leeservaring''.

* ''Ik ben met ze meegereisd en ben een stuk wijzer geworden over wat de natuur ons te vertellen heeft'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten