zondag 21 mei 2017

Bijna echt gebeurd - Liane Moriarty

''Muziek is de stilte tussen de noten''

Sam en Clementine hebben een mooi, maar druk leven: twee jonge dochters, een verantwoordelijke baan voor Sam en de hectiek van een belangrijke auditie voor celliste Clementine.
Van jongs af aan is Clementine bevriend met Erika. Een enkele blik tussen hen kan een complete conversatie vervangen. Maar hun vriendschap is gecompliceerd.
Als Clementine en Sam op bezoek gaan bij Erika en haar man Oliver, eindigen ze bij de buren op een barbecue. Het gezelschap van de levenslustige buren lijkt ze een welkome afleiding maar twee maanden later vraagt iedereen zich steeds weer af: 'wat als we nooit naar die barbecue waren gegaan?'

Dit is een heerlijk verhaal met veel herkenbare situaties en personages. De schrijfstijl is vlot en de plotselinge wendingen in het verhaal zeer verrassend. De karakters worden een voor een blootgelegd en, net als bij haar vorige boeken 'Het geheim van mijn man' en 'Kleine grote leugens, is niets wat het lijkt. Vriendschappen blijken soms tegen wil en dank anders in elkaar te steken, bij perfecte huwelijken gaan grote geheimen schuil en alledaagse situaties kunnen omslaan in een ramp.

Alle personages vertellen hun kant van het verhaal, waardoor je er stukje bij beetje achter de waarheid komt. Toch is het ondanks al deze onthullingen nergens langdradig. Schuldgevoel staat in dit boek centraal en het wordt mooi beschreven hoe een mens, een huwelijk of een vriendschap hier aan ten onder kan gaan.

Het verhaal wordt verteld met flashbacks maar loopt steeds vloeiend in elkaar over. De aanloop naar de daadwerkelijke gebeurtenis had misschien iets korter gekund maar dat is dan ook het enige wat als opmerking dienen kan. Het is een heerlijk boek om in een ruk uit te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten