donderdag 8 juni 2017

Het geluk van de Chinezen - Eefje Rammeloo

'Offers horen bij het leven'

China is een politieke en economische grootmacht. Maar wat weten wij daadwerkelijk van het land dat op het wereldtoneel zo'n vooraanstaande rol speelt? En hoe denken de Chinezen zelf over de razende ontwikkeling van hun land, met als gevolg luchtvervuiling, vergrijzing en een groeiende kloof tussen stad en platteland? Waar maken ze zich zorgen om, wat is hun idee van vooruitgang en welke offers zijn ze bereid ervoor te brengen? Eefje Rammeloo komt bij de Chinezen thuis en spreekt met hen over hun zorgen en dromen over de vooruitgang.

Dit boek is zeer toegankelijk en leert je veel over de veranderingen in China.
De schrijfster behandelt veel thema's zoals; de status van de gehuwde/ongehuwde Chinees, werk, huisvesting, religie, kinderen (krijgen) en het milieu. Door middel van interviews, anekdotes en achtergrond informatie laat je ze een kijkje nemen achter de deuren van de 'gewone' Chinees en de invloed van de enorme economische groei op hun leven.
Het boek is ook te lezen voor diegene die nog niets of weinig van China af weten en vertelt niet alleen de politieke kant. De begrippenlijst en de kaart van China verduidelijken veel en door de kennis en interesse van de schrijfster zelf wordt je geïnspireerd om het land en zijn mensen beter te begrijpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten