zondag 13 mei 2018

De acht bergen - Paolo Cognetti

Afbeeldingsresultaat voor de acht bergen
''Het verleden is dalwaarts, de toekomst is bergopwaarts''

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is een scheikundige die is gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d'Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De 11-jarige Pietro raakt daar bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

'De acht bergen' is een prachtige roman over een onvoorwaardelijke vriendschap, de band tussen vader en zoon en de tocht naar innerlijke rust. Het contrast in karakters wordt net zo mooi weergegeven als de omschrijvingen van het landschap. De emotionele reis die beide vrienden door het leven maken is voelbaar en het is wederom een Italiaanse schrijver die dat zo doeltreffend en met betrekkelijk weinig woorden weergeven kan.
In dit redelijk korte verhaal wordt oneindig veel verteld en het zet je aan het denken over de vraag of we met zijn allen nu wel zo goed bezig zijn. Want wat is de daadwerkelijke waarde van het leven?
Maar weinig boeken weten je na het lezen nog te beroeren, maar dit is er een van. Complimenten ook voor de kaft, door de sobere eenvoud in tekening en kleur, geeft het de sfeer van het boek perfect weer.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten