donderdag 21 februari 2019

De Vos - Frederick Forsyth

Afbeeldingsresultaat voor de vos forsyth

''Hij had zijn hele leven geprobeerd om niet kwaad te worden. Het vertroebelde inzicht, verstoorde logica en verhinderde helder denken. Als de zaken verkeerd liepen had een intelligent man alle drie nodig.''

Het voormalige hoofd van de Britse geheime dienst Adrian Weston wordt midden in de nacht wakker gebeld door de premier. Haar bericht is schokkend: de strengst beveiligde firewalls ter wereld, van het Pentagon, de NSA en de CIA, zijn tegelijkertijd gehackt door een hacker met de bijnaam 'De Vos'
Nog schokkender is dat de De Vos een zeventienjarige Britse scholier blijkt te zijn, zonder kwaad in de zin. De jongen beschikt gewoon over een verbluffend geniale geest.
De Amerikaanse veiligheidsdiensten willen dat de jongen wordt uitgeleverd, maar Adrian heeft andere plannen. In een race tegen de klok moet hij zien te voorkomen dat de jongen in vijandelijke handen valt. Want als dat gebeurt zijn de gevolgen ondenkbaar.

De schrijfstijl waar Frederick Forsyth in een klap beroemd mee werd is hij nog steeds niet verleerd. In ogenschijnlijke eenvoud weet hij een complexe spionagewereld met al zijn intriges boeiend en begrijpelijk over te brengen. Hij verweeft moderne waarheden en gebeurtenissen met fictieve maar alleen door kennis zou je ze uit elkaar kunnen halen. In dit verhaal wordt ook maar weer eens benadrukt hoe kwetsbaar we zijn nu dat alle communicatie digitaal verloopt. En hoe simpel het kan zijn om dit hele systeem omver te blazen of te manipuleren met alle gevolgen van dien.
De personages krijgen echter niet veel emotie mee, dat is ook niet de kant die Forsyth op wil gaan. Hij is de man van de feiten en een ijzersterk verhaal. Het einde heeft een goed plot maar zou voor sommige eventueel wat teleurstellend zou kunnen zijn.
'De dag van de Jakhals' valt niet te evenaren maar dat hij wederom een goede spionage thriller heeft weten te schrijven staat boven kijf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten