zondag 14 juli 2019

De goede zoon - You-Jeong Jeong

Afbeeldingsresultaat voor de goede zoon You jeong jeong''De enige voor wie ik echt bang ben is mijn moeder.''

De 26 jarige Yu-Jin wordt wakker na een onrustige nacht en komt tot de ontdekking dat zijn kleding onder het bloed zit. Onderaan de trap vindt hij vervolgens het levenloze lichaam van zijn moeder, haar hals is doorgesneden. Yu-Jin heeft geen enkele herinnering aan de voorbije nacht, maar beseft al gauw dat al het bewijsmateriaal naar hem wijst. Daarom besluit hij het lichaam van zijn moeder te verstoppen en zelf de moordenaar op te sporen. Ondertussen moet hij zijn stiefbroer, nieuwsgierige tante en de politie op een dwaalspoor zetten.
Dan blijkt er diezelfde nacht nóg een vrouw te zijn vermoord. Wanneer langzaam het geheugen van Yu-Jin begint te ontwaken ontvouwt zich een drama dat verder gaat dan deze fatale nacht.

De auteur You-Jeong Jeong werkte voorheen als verpleegster voordat ze zich volledig op haar schrijverschap richtte. Ze won diverse literaire prijzen en bereikte in een zeer korte tijd een bestsellerstatus.
Ook met het boek 'De goede zoon' heeft ze een zeer beklemmende psychologische thriller weten te schrijven. Vele malen zit je op het puntje van je stoel en word je op het verkeerde been gezet. De schrijfstijl is eenvoudig, waardoor het verhaal goed door leest. De spanning in het verhaal wordt per hoofdstuk opgebouwd en maakt dat het boek niet weg te leggen is. Ook de personages zijn zeer goed uitgewerkt, je voelt hun onmacht, paniek, verdriet en frustratie. Op een gegeven moment krijg je door hoe het verhaal in elkaar steekt maar dan heb je al zo een sympathie voor die persoon opgebouwd dat het onvoorstelbaar is dat dit de dader moet zijn. Medelijden volgt. Ook de claustrofobische relatie tussen moeder en zoon wordt erg goed beschreven.
Het is mij al eerder opgevallen dat Aziatische schrijvers erg goed zijn in beklemmende, bijna lugubere verhalen schrijven. Denk aan de Nachtploeg en De echte Wereld van Natsuko Kirino bijvoorbeeld.
Het is te hopen dat de andere boeken van You-Jeong Jeong ook uitgegeven gaan worden in het Nederlands.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten