maandag 8 juli 2019

In zijn macht - Tom Clachy, Mark Cameron

Afbeeldingsresultaat voor in zijn macht tom clancy''Nokorimono ni wa fuku ga aru - we zullen ons geluk vinden door tot het einde toe door te zetten''

Een aanval op een olieboorinstallatie in Tsjaad. Een terreuraanslag op een Amerikaans oorlogsschip. Terwijl president Jack Ryan zich voorbereidt op een topontmoeting met de Chinese president Zhao, siddert de wereld onder het geweld van een reeks terreuraanslagen die niets met elkaar te maken lijken te hebben. Maar wanneer op een afgelegen weg in Texas een auto aan de kant wordt gezet en een gestolen usb-stick wordt gevonden, blijkt er wel degelijk een verband te bestaan, De internationale verhoudingen komen nog verder onder druk te staan wanneer een Amerikaans spionageschip uit koers raakt in de Zuid-Chinese Zee en in Chinese handen dreigt te vallen. Aan John Clark en het team van de Campus de taak om het brein achter de aanslagen te ontmaskeren voor dat het te laat is.

Een nieuw deel in bekende Jack Ryan-serie van Tom Clancy, die sinds zijn overlijden wordt voortgezet door verschillende auteurs. Dit keer geschreven door Mark Cameron, de auteur van de Jericho Quinn-bestsellerreeks. Hij is afkomstig uit Texas en heeft dertig jaar bij de politie gediend, onder andere als US Marschal en Swat-officer.

Het boek heeft een goed begin met direct een voelbare spanning waardoor je interesse meteen gewekt wordt.De bekende personages van de Campus zijn weer alom vertegenwoordigt maar naar mijn mening krijgen ze qua karakter uitbreiding te weinig aandacht. Ook de rol van het belangrijkste personage, Jack Ryan, raakt ondergeschikt aan het verhaal. Nieuwe personages worden wel mooi in het verhaal verweven en krijgen een eigen prominente plek.

Er zijn veel verschillende gebeurtenissen, die allemaal vrij complex zijn en al een heel boek zouden kunnen vullen als ze apart zouden worden beschreven. Hierdoor raakt de spanning uit het verhaal en vraagt het zoveel aandacht van de lezer dat deze het overzicht gemakkelijk kwijt kan raken.
Door misschien meer op bepaalde onderwerpen in te gaan en niet alleen de zoektocht te beschrijven had het boek meer body gekregen, nu is het een spannende James-Bond versie met wederom mooie reddingsacties. Niets mis mee maar wel 10 in een dozijn.

Het hele verhaal is voorzien van cliffhangers en daardoor ervaar je een prettige doorlees gevoel. Het einde is wat te abrupt en minder spectaculair dan gehoopt.
Toch heeft Mark Cameron een zeer onderhoudend boek weten te schrijven die menigeen de nodige uren op een goede manier zal bezighouden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten