maandag 16 september 2019

Furie - Katie Lowe

Afbeeldingsresultaat voor furie kate lowe''Als het regent zoek dan naar de regenboog. Als het donker is zoek dan naar sterren.''


Engeland, 1998. Een zestienjarig meisje wordt dood gevonden op het terrein van een Britse meisjesschool. Ze is volledig in het wit gekleed en zit op een schommel. Haar doodsoorzaak is onbekend. Vier meisjes weten wat er is gebeurd. Ze hebben altijd gezwegen, tot nu.Een stil Brits kustplaatsje met een duistere geschiedenis - in de zeventiende eeuw vonden er heksenprocessen plaats. Een studiegroepje van vier meisjes met een fascinatie voor hekserij. Een moord. 

De schrijfster Kate Lowe is een populair blogger over onderwerpen als body image, feminisme en gezondheid. Ook schrijft ze regelmatig voor The Guardian en The Independent.
Het boek 'Furie' is haar debuut en ze maakt het zichzelf niet makkelijk daarin. Als lezer weet je niet zo goed of je nu met een thriller voor volwassenen te maken hebt of een spannende Young-adult roman. Gaande weg het lezen besloot ik het te zien als een Young-adult en dat leverde een ander inzicht op over de manier van schrijven, uitleg en de gebeurtenissen in het verhaal.
De hoofdpersonen zijn naïef, onnadenkend en zoekende naar zichzelf. Deze strijd wordt heel goed neergezet. Ook de hang om ergens bij te horen en daar veel, te veel, voor over te hebben komt heel goed naar voren. Zelfs de tweestrijd binnen de vriendinnengroep wordt beklemmend geschreven.
Wat het verhaal soms lastig maakt om te lezen zijn de stukken tekst die zich afspelen tijdens de kunstlessen. Hier wordt een schilderij of literatuur besproken maar de toegevoegde waarde hiervan wordt pas later duidelijk. Ook is er te weinig informatie over deze schilderijen of literatuur, dus is opzoeken soms een vereiste om bij het verhaal te blijven en je interesse erbij te houden.
Er wordt ook gesproken over hekserij en de occulte wereld, toch is de duistere kant van de meisjes zelf angstaanjagender. Het einde is een doordenkertje, wanneer je die niet ontdekt zou je teleurgesteld kunnen raken in het verhaal.

Het boek vergt wat geduld en heeft een valse start doordat het in de media vergeleken wordt met 'De verborgen geschiedenis' van Donna Tart. Dit haalt het bij verre na niet, niet qua schrijfstijl en niet qua onderwerpen. Het is zeker geen literatuur, dit boek is veel simpeler geschreven. Wanneer je het laat lezen door de goede doelgroep, in dit geval Young-adult is het een spannende roman met een vleugje hekserij en occultisme. Maar waar vooral de zoektocht naar je eigen identiteit goed in verwoord is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten