zondag 20 oktober 2019

De denkbeeldige vriend - Stehen Chbosky

Afbeeldingsresultaat voor de denkbeeldige vriend stephen chbosky''We kunnen onze angst wegslikken óf ons door onze angst laten opslokken.''


Christoher is zeven
Christopher is de nieuweling.
Christopher heeft een denkbeeldige vriend.

Kate Reese, een alleenstaande moeder, is vastbesloten om het leven van haar en haar zoontje te verbeteren. Midden in de nacht ontsnapt ze, samen met Christopher, uit huis. Weg uit een gewelddadige relatie. Samen belanden ze in de hechte gemeenschap van Mill Grove in Pennsylvania, ver weg van de bewoonde wereld.
Eerst lijkt het de ideale plek om eindelijk tot rust te komen en een nieuw bestaan op te bouwen. Maar dan verdwijnt Christopher. Zes afschuwelijke lange dagen kan niemand hem vinden. Plotsklaps komt Christopher tevoorschijn uit het bos aan de rand van het dorp, ongedeerd maar compleet veranderd.
Hij keert terug met een stem in zijn hoofd die alleen hij kan horen, met een missie die alleen hij kan volbrengen: hij moet voor kerst een boomhut in het bos bouwen, anders zullen zijn moeder en alle andere in het dorp nooit meer hetzelfde zijn.
Algauw raken Kate en Christopher verzeild in een gevecht voor hun leven; een strijd tussen goed en kwaad, met hun dorp als strijdtoneel.

Verbijstering is denk ik het goede woord wat past bij het gevoel dat ik over hield na het lezen van dit boek. Nog steeds is er geen vinger op te leggen wat de schrijver met het verhaal precies heeft willen vertellen, omdat er zoveel gebeurd en aangehaald wordt, en misschien is dat juist wel de kracht van het boek.
De aankondiging thriller klopt echter niet, het is meer een combinatie van dark fantasy/horror. Daarbij worden er ook nog heel veel zware thema's zoals misbruik, mishandeling, geweld, moord, zelfmoord, psychiatrie, alcoholisme, liefde en geloof aangehaald.
Het boek begint met een proloog die je meteen nieuwsgierig maakt. Dan volgt er een uitwerking van vele personages die allemaal een belangrijk onderdeel van het verhaal zijn. Dit is zeer uitgebreid gedaan maar daarmee krijg je wel een goede band met de personages, iets wat later in het verhaal ongemakkelijke gevoelens oplevert.
De schrijfstijl is uniek, net als het veranderen van lettertypes bij spannende momenten, je krijgt daardoor een extra dimensie in het verhaal. Een minpuntje is dat de schrijver, waarschijnlijk in zijn enthousiasme om zoveel mogelijk bizarre gebeurtenissen te beschrijven, vergeet dat de hoofdpersoon een zevenjarige is. De gedachten en handelingen zijn zeker vanaf het middengedeelten van het boek meer voor een zestien jarige of ouder.
De twist die elke keer als een verrassing in het verhaal zitten maken je verward maar houden je ook bij de les en dat maakt dat je de 778 bladzijdes toch vrij vlot achter elkaar door kunt lezen. Toch zijn er genoeg passages die geschrapt hadden kunnen worden. er wordt dan teveel herhaalt of een stuk is te ver gezocht.

Het boek krijgt uiteindelijk toch een hoge waardering ondanks dat het heel wat anders blijkt te zijn dat wat de cover beloofd. Want het is zeer knap gedaan dat je lezers zoveel pagina's lang kan vermaken met de meest absurde gebeurtenissen, maar ze tevens heel veel meegeeft over menselijke drama's. Het is een boek wat nog lang door je hoofd zal blijven spoken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten