woensdag 29 januari 2020

Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween - Franco Faggianni

Afbeeldingsresultaat voor het jaar dat shizo kanakuri verdween''Nee, beste vriend, mijn eenzaamheid is niet noodgedwongen, het is een keuze.''

Shizo groeit aan het eind van de negentiende eeuw op in het zuiden van Japan. Daar staat hij bekend om zijn uitzonderlijke hardlooptalent. Na jarenlange intensieve training is hij uitverkoren om mee te doen aan de Olympische Spelen van 1912 in Stockholm. Maar tijdens de wedstrijd bezwijkt Shizo en kan hij de marathon niet uitlopen.
Shizo is bang dat hij zijn ouders teleurgesteld heeft en durft na deze schande moet terug naar huis. Hij trekt zich terug in de bergen. Niemand weet waar hij gebleven is. Uiteindelijk wordt hij, inmiddels als een oude man, ontdekt door een Zweedse journalist die zijn verhaal kent en onthult. Wat gebeurde er precies tijdens de marathon en waar is Shizo al die jaren geweest?

De schrijver Franco Faggiani liet zich door het mysterieuze verhaal van Shizo inspireren tot het schrijven van deze prachtige poëtische roman. Het boek is omgeven met liefde, geduld en wijsheid. Het is een mooie mix van de realiteit en fantasie. Het verhaal gaat over slagen en falen, over geluk en verdriet, over euforie en angst. De schrijfstijl is zeer boeiend en hier en daar ontroerend. Met mooie welgevormde zinnen, die niets te veel vertellen maar wel alles omvatten. De hoofdpersoon, Shizo, wordt op een rustige manier aan je voorgesteld, en net zoals het boek zich goed opbouwt geldt dit ook voor het karakter van dit personage.
De hele roman leest als een waarheid, maar in het nawoord geeft de schrijver zelf aan welke delen feit en welke  delen gefantaseerd zijn. Dit doet er echter niets aan af dat je een geweldig mooi boek in handen hebt, want alles vloeit keurig in elkaar over. Het boek laat je na het lezen met een wijs en fijn gevoel achter.

Het boek is met recht het boek van de maand geworden bij DWDD, maar zal zomaar het boek van het jaar kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten