zondag 22 maart 2020

Aria - Nazanine Hozar

Afbeeldingsresultaat voor aria boek
''Het zal wel bij het leven horen dat het anders uitpakt dan we willen. Anders leren we niets.''
Het is 1953, in Teheran hoort de jonge soldaat Behrouz in een steegje een baby huilen. Het meisje is duidelijk aan haar lot overgelaten en hij besluit om haar mee naar huis te nemen. Behrouz heeft geen idee hoe groot de gevolgen zullen zijn van deze daad van barmhartigheid. Als dit meisje, Aria, de jaren erna opgroeit, heeft ze te maken met drie verschillende vrouwen die de rol van moeder op zich zullen nemen: de vrouw van Behrouz, die Aria haat en mishandelt; de rijke weduwe Fereshteh, die haar wil beschermen en de straatarme Mehri, wier geheimen zowel een zegen als een vloek zullen zijn.

'Aria' is het debuut van Nazanine Hozar, zij is geboren in Teheran en woont nu in Canada. De schrijfster heeft een mooie, historische roman weten te schrijven die je soms de ademt ontneemt. Ze neemt je mee door het verscheurde Teheran ten tijde van de Iraanse revolutie. Omdat je het leven van de hoofdpersoon, Aria, van kleins af aan tot jonge vrouw meemaakt raak je sterk betrokken bij het verhaal. Ook de andere personages worden mooi uitgelicht en van een ieder kom je te weten waar ze voor staan. Wat hun hebbelijkheden en hun ondeugden zijn. Ook de verwardheid die dit tussen de personages onderling geeft komt goed over. Net als de onrust en de angst die heerst, ook die wordt goed meegegeven. Vele thema's komen aan bod, zoals liefde, godsdienst, identiteit, vriendschap. Het verhaal laat goed zien wat de gevolgen voor de mens kunnen zijn wanneer politieke gebeurtenissen de overhand hebben. Toch had een korte inleiding over de geschiedenis van Iran geen overbodige luxe geweest want niet iedereen is op de hoogte van deze afschuwelijke periode.
Her en der heb je door dat er voor de schrijfster nog meer te halen valt met betrekking tot haar schrijfstijl want ondanks dat deze nu al zeer beeldend, helder en krachtig is weet het boek toch in sommige stukken je concentratie kwijt te raken. Maar al met al kunnen we in de toekomst van Nazanine Hozar alleen nog maar meer mooiere verhalen verwachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten