zondag 22 maart 2020

Nulpunt - Horst & Enger

Afbeeldingsresultaat voor nulpunt horst enger''De waarde van mensen wordt niet groter omdat ze toevallig bekend zijn of goed kunnen voetballen.''

Oslo, 2018. De bekende atlete Sonja Nordstrøm komt niet opdagen bij de boekpresentatie van haar omstreden autobiografie. Als celebrity-blogger Emma Ramm later die dag naar Nordstrøms huis gaat, ziet ze dat de deur openstaat en treft ze binnen tekenen van een worsteling aan. Op de televisie is een papiertje geplakt met daarop het cijfer 1. Rechercheur Alexander Blix krijgt de leiding over de zaak. Er zijn verschillende aanwijzingen, maar de timing waarmee die verschijnen lijken zorgvuldig gepland. Is het allemaal onderdeel van een groter geheel dat ze nu nog niet kunnen overzien?
Uiteindelijk worden Blix en Emma gedwongen om samen te werken. ze zijn beiden vastbesloten de moordenaar te vinden. De moordenaar hunkert naar aandacht - en hij heeft de smaak nog maar net te pakken...

'Nulpunt' is het eerste deel van een thriller reeks geschreven door twee zeer succesvolle Noorse auteurs, te weten Jørn Lier Horst en Thomas Enger. Beide werkzaam bij dezelfde uitgeverij en al jaren bevriend kwamen ze op het idee op samen een boek te schrijven. En wat voor een boek!
Vanaf het begin, de proloog waarin je getuige bent van een gijzeling, zit je meteen in het verhaal en pas later krijg je door hoe belangrijk deze gebeurtenis is voor de rest van het verhaal. Want wat vaak ondergesneeuwd raakt bij een thriller zijn de emoties van de hoofdpersonen, zo niet bij 'Nulpunt'. De emoties zijn juist van essentieel belang en zorgen er niet alleen voor dat je direct al een band opbouwt met personages maar dat je ook meeleeft met het verhaal.
Door de vloeiende schrijfstijl heb je nergens door dat er twee auteurs aan het werk zijn geweest. De hoofdstukken zijn kort waardoor de vaart in het verhaal blijft. De dialogen zijn duidelijk. Ook de opbouw is erg goed gedaan. Het verhaal heeft een hoog tempo met dreigende gebeurtenissen en diverse plotwendingen en maken dat je nieuwsgierig blijft. Maar het verbergt ook een duidelijke boodschap; want wat is roem en waarom hunkert iedereen daar zo naar?
Tot het einde toe zeer spannend en vraagt direct om meerder delen!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten