zondag 29 maart 2020

Hypnose -Lars Kepler

"Hypnose...Het is een beetje alsof je een boek leest dat zo spannend wordt dat je je er niet meer van bewust bent dat je zit te lezen.''

Tien jaar geleden had Erik Maria Bark, na een dramatische gebeurtenis, gezworen nooit meer iemand onder hypnose te brengen. Maar als inspecteur Joona Linna hem om hulp vraagt bij een moordzaak waarbij de twee levens van jonge mensen op het spel staan, besluit Erik zijn belofte te breken. Hij brengt een zwaargewonde getuige onder hypnose. Vanaf dan gebeuren er geweldadige en onverklaarbare gebeurtenissen en ziet Erik in dat hij ook zijn eigen leven en dat van zijn gezin op het spel gezet heeft.

Lars Kepler, het Zweedse schrijversechtpaar, besloot dat het na 10 jaar tijd werd om hun debuut 'Hypnose' te herschrijven. Alle opgedane kennis en ervaring zijn gebruikt om dit boek in een nieuwe vorm te gieten. 
Nu staat Kepler erom bekend dat de boeken veel informatie en verschillende verhaallijnen bevatten, dat is bij dit boek dus niet anders. En hoewel in een spannendere vorm zijn er toch ook weer wat lijnen die overbodig lijken en/of niet goed uitgewerkt zijn. Ook de personages komen nog steeds niet echt goed uit de verf en handelen vaak laf of tegenstrijdig. Het tussenstuk van het verhaal is best langdradig en daarvan krijg je de neiging om stukjes over te slaan. Naar het einde toe wordt duidelijk wat de bedoeling was van het middenstuk en lees je toch met nieuwsgierige spanning het verhaaal uit.
Het is denk ik een goede keuze geweest om het boek te herschrijven, er zit iets meer vaart en spanning in maar toch blijf je de valkuilen van dit schrijversduo herkennen. 
De Black Edition van dit boek is prachtig en straalt iets lugubers uit, misschien dat daar de teleurstelling ook meteen mee te verklaren is. Het duistere, tergende en beangstigde gevoel bleef uit.  Spannend is het wel en daarom een prima boek om te lezen of in dit geval te herlezen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten