zondag 1 maart 2020

Universalis - Marco Malvaldi

Universalis'Geld is maar een middel, geen doel'1493, onder het bewind van Ludovico de Moor beleeft het machtige Milaan een renaissance. Leonardo da Vinci is de beroemdste inwoner van de stad en zijn bekendheid reikt tot ver over de Alpen. Koning Karel VIII van Frankrijk stuurt twee ambassadeurs naar Milaan om Leonardo een geheime opdracht te overhandigen. Ondanks zijn loyaliteit aan de stad is Leonardo geïntrigeerd, en al snel staan de eerste schetsen voor een uniek project op papier. Dan wordt op de binnenplaats van Castello Sforzesco het lichaam van een man aangetroffen. Hoewel er geen sporen van geweld te zien zijn is de man duidelijk vermoord. Leonardo krijgt de opdracht om het raadsel op te lossen, maar kan niet vermoeden welke levensgevaarlijke wending zijn zoektocht zal nemen.

In dit boek weet de schrijver Marco Malvaldi wetenschap, geschiedenis en misdaad samen tot een spannend geheel te brengen, al kan het de naam thriller niet echt dragen, het is meer een goed geschreven detective. Op een luchtige manier maak je kennis met de geschiedenis van Milaan en de daarbij behorende conflicten en corruptie, het dagelijkse leven tijdens de Middeleeuwen en de strijd die Leonardo strijdt met zichzelf en zijn bekendheid.
De beschrijvingen zijn simpel en maken hier en daar op een luchtige en soms humoristische manier verbinding met het heden. De rol die Leonardo toebedeeld krijgt tijdens het oplossen van de moord maakt een mooie link met zijn tekening van Vitruvius, de mens en zijn lichaamsverhoudingen.
Leer je in dit boek nu echt iets over de geschiedenis en is het een nagelbijtende thriller? Beide niet, het is een verhaal wat even een paar uurtjes tijdverdrijf geeft met hier en daar een verwijzing naar echte gebeurtenissen. Zoals de schrijver al zelf in zijn nawoord aangeeft, lopen feiten en fictie door elkaar heen. Helaas zal dit boek geruislozer de geschiedenis ingaan dan de hoofdpersoon Leonardo da Vinci.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten