maandag 20 april 2020

De recepten van mijn vader - Jacky Durand

bol.com | De recepten van mijn vader, Jacky Durand | 9789403186900 ...
'Koken is gul zijn.....goed eten is herinneren''

Chef Henri werkt al bijna zijn hele leven als kok en zijn bistro Le Relais Fleuri is zeer geliefd vanwege de bijzondere gerechten die er worden geserveerd. Henri's zoon Julien groeit op in het restaurant en wil als hij groot is niets liever dan in Le Relais Fleuri werken. Zijn vader wil daar niets van weten, hij zou graag zien dat zijn zoon gaat studeren en een makkelijker leven krijgt. Hij wil dat de bistro na zijn pensioen zal sluiten. Dan raakt Henri onverwachts ernstig ziek. Julien besluit toch een poging te doen om de bistro open te houden. Er is echter wel een probleem; chef Henri schreef al zijn beroemde gerechten in een schrift dat nergens meer te vinden is. Julien gaat op zoek naar de recepten van zijn vader maar kan niet vermoeden welke geheimen er uit het verleden nog meer bloot komen te liggen.


Wat een prachtig, liefdevol boekje is dit. Vanaf de eerste bladzijde val je in een warm bad van mooie woorden, zinnen en wijsheden. Met karakterbeschrijvingen die personages tot leven doen komen en beschrijvingen van omgevingen waardoor je je aanwezig voelt in het verhaal.
Een zoon die zijn vader leert kennen door terug te gaan in de tijd. Die daarbij schokkende ontdekkingen doet maar daardoor eindelijk begrijpt waarom zijn vader altijd zo gesloten en nors was. Daardoor groeit de liefde uit tot iets groots en eindeloos en leert hij niet alleen de persoon Henri kennen maar ook zichzelf en durft hij op te komen voor wat hij wil; koken met de beste en mooiste ingrediënten. Deze gerechten worden zo beschreven dat gedurende het lezen je alleen nog maar de keuken in wil om die goede oude recepten nog eens te maken. Tevens besef je je weer eens dat liefde echt door de maag gaat.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten