zondag 28 juni 2020

Alice/Marieke in Tinderland

Alice (Marieke) in Tinderland, Marieke Visser - Paperback ...''Een voorwaarde voor geluk was simpelweg te zijn wie ik was.''

Marieke dacht op Tinder haar grote liefde gevonden te hebben. Dat blijkt echter een enorme misvatting. Nadat ze een punt achter haar relatie met Willoughby heeft gezet, besluit ze weer te gaan daten. Ze stapt opnieuw in de wereld van Tinder, maar raakt hopeloos verstrikt in alle profielen, chats en matches met mannen. Om tot zichzelf te komen gaat ze in gesprek met haar goede vriend Richard, die ook haar coach en trainer is. Hij helpt haar haar onzekerheden te overwinnen.
Vol goede moed gaat ze terug naar Tinderland. Ze verbaast zich over de mannen die ze daar tegenkomt. De duizenden mannen die Marieke naar links en naar rechts swipet, blijken onderverdeeld te kunnen worden in archetypen. Tegen wil en dank gefascineerd door dit fenomeen - en natuurlijk om een nieuw man te vinden - gaat ze verder met daten. Tinderland vormt voor haar uiteindelijk geen doolhof meer maar een bijzonder overzichtelijk land, waar mannen bijna allemaal keurig in hokjes kunnen worden ingedeeld.
Na een enthousiast begin wordt Marieke steeds cynischer en raakt ze hoe langer hoe meer teleurgesteld. Tegelijkertijd wordt ze ook kritischer en zelfbewuster. Net als Alice probeert ze haar weg terug te vinden naar de echte wereld...Maar zal dat haar lukken?


En daar is ze dan, een van de weinige die niets van Tinder afweet! Serieus helemaal niets, ik herken niet eens het logo, niet de site en weet dus al helemaal niet hoe het werkt, (al heb ik heus wel eens van swipen naar links of rechts gehoord). Volgens de schrijfster van het boek onmogelijk, maar ja de schrijfster hield zelf ook wel dingen voor onmogelijk en na twee en half jaar Tinder moest ze toegeven....alles is mogelijk.
Marieke Visser laat de lezer een kijkje nemen in de wonderlijke wereld die Tinder heet waar met recht alles maar dan ook alles mogelijk is; van een date met een nieuwsgierige, narcistische, rijke, domme, schattige, spirituele, cliché, serieuze, gekke, lolbroek, creatieve, creepy, anonieme, vaderlijke, romantische, seks-beluste, Toy Boy, leugenaar, getrouwde tot een gewoon leuke man. Tegelijkertijd blijkt dat al deze mannen wel iets aan hun profiel hebben aangepast of weggelaten waardoor elke date eindigt in een teleurstelling, dan wel een verdrietig fiasco. Wat ze allemaal wel opleveren is een flinke deuk in je eigen ego. En dan kun je natuurlijk eindeloos door blijven Tinderen of op een gegeven moment maar genoegen nemen met wat je aangeboden krijgt.
Zo niet de schrijfster, zij besloot en ervoer, ook na de vele gesprekken met haar goede vriend Richard, dat echte liefde niet bij elkaar te swipen valt maar in jezelf zit, dat je ten alle tijden jezelf moet blijven en dat iemand een aanvulling moet zijn. Geluk zit in jezelf en ook in heel veel kleine en grote dingen om je heen, je moet er alleen wel voor openstaan.

Met veel plezier heb ik oprecht genoten van dit eerlijke relaas en moest soms hardop lachen, heb gemopperd en heb veel herkend. Want of je nu bekend bent met Tinder of niet, deze relatiefouten hebben de meeste van ons allemaal wel gemaakt.
De cursief gedrukte stukjes uit het boek Alice in Wonderland zijn een erg leuke aanvulling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten