zondag 28 juni 2020

De anderen - C.J. Tudor

''Vermist is anders dan dood. In sommige opzichten is het erger. Dood is definitief en geeft ruimte voor verdriet en om los te laten...maar wanneer een dierbare wordt vermist, is wie achterblijft veroordeeld tot een vorm van gevangenschap in een vreemd en somber oord.''

Als hij naar huis rijdt ziet Gabe opeens het gezicht van een meisje achter het raam van een andere auto. Haar lippen vormen één woord: 'Papa.' Het is zijn vijfjarige dochter Izzy. Daarna ziet hij haar nooit meer.
Drie jaar lang rijdt Gabe elke dag op en neer op diezelfde weg, op zoek naar de auto die zijn dochter wegvoerde. Hij weigert de hoop op te geven, zelfs al geloven de meeste mensen in zijn omgeving niet meer dat Izzy nog leeft. Fran en haar dochter Alice bevinden zich ook op die snelweg. Zij zijn niet op zoek, ze zijn op de vlucht. Ze proberen de mensen die hun pijn willen doen telkens één stap voor te blijven. Want Fran kent de waarheid. Zij weet wat er gebeurd is met Gabes dochter. Zij weet wie er verantwoordelijk zijn. En zij weet ook wat ze zullen doen als ze haar en Alice vinden...

Wat een geweldige spannende thriller heeft C.J. Tudor weer weten te schrijven. De verschillende verhaallijnen lopen mooi synchroon door het verhaal om op het einde spectaculair bij elkaar te komen. De hoofdpersoon wordt in het verhaal 'De magere man' genoemd. Dit had in het perspectief van de vorige twee boeken 'De Krijtman' en 'De Terugkeer' ook de titel kunnen zijn. Toch is er gekozen voor een geheel andere titel en zelfs een andere huisstijl van de cover, overigens wel een mooie.
De naam 'De magere man' is geheel passend. De man die zijn dochter kwijt raakt is na jaren nog maar een schim van zichzelf. Wat het verdriet, het leed en de onmacht bij een verdwijning iemand psychisch aandoet is heel goed beschreven. Net als de andere personages in het boek. Allemaal hebben ze te lijden onder een zwart verleden en een geheim. Van sommige vraag je je zelfs af of ze wel bestaan. Dat tikt net even een Stephen King momentje aan en geeft het verhaal een nog intensere, mysterieuze beleving. Want is het de werkelijkheid die op een gegeven moment met je aan de haal gaat of is het je fantasie? En wat doet dat met jou als lezer?
Het is een boek wat onderhuids kruipt maar niet op een horror-achtige manier. Je wilt doorlezen naar het einde, wat door de vlotte schrijfstijl geen probleem is. Het verhaal heeft een goede opbouw, is kloppend, heeft spannende elementen en complexen hoofdpersonen die allen op zoek zijn naar dat wat ze ooit verloren hebben, namelijk: geluk.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten