zondag 7 juni 2020

bol.com | Actrice, Anne Enright | 9789403186009 | Boeken''Het was zoeken naar de juiste toon''

Norah kijkt terug op het bijzondere leven van haar moeder, de beroemde Katherine O'Dell. Als jong meisje kijkt Norah vanuit de coulissen toe hoe haar moeder de grote ster is in de theaters van Dublin en Londen. Katherines carrière bloedt langzaam maar zeker dood, en bereikt een dieptepunt wanneer ze een filmproducent aanvalt. Ze wordt vervolgens opgenomen in een kliniek. Norah besluit een boek over het leven van haar moeder te schrijven en ontdekt gaandeweg de prijs die haar moeder voor haar moeder betaalde en de weerslag daarvan op haar eigen leven.


De levens van de actrice Katherine en haar dochter verschillen als dag en nacht. Van turbulentie en roerigheid naar stabiliteit en ingetogenheid. Terwijl haar moeder eeuwig in de belangstelling wilt staan, zowel op als naast het podium, zoekt Norah zelf het evenwicht tussen haar werk en het gezin. Norah is wie ze is en Katherine blijkt zich al die jaren voorgedaan te hebben als iemand met een andere nationaliteit. Al deze tegenstrijdigheden worden door de Anne Enright, eerder schreef zij 'De samenkomst' en 'Het Groene Pad', op een meedogenloze manier beschreven. De kunst zit hem hierdoor erin dat het niet afstandelijk wordt maar de hardheid en de eenzaamheid juist goed voelbaar zijn. Het is ook erg beeldend, bijna filmisch geschreven.
Je kan er niet omheen maar ook in dit verhaal is het hoger opklimmen, via een bekend persoon, en het misbruik maken van degene die omhoog wil, uitvoerig beschreven. Maar ook het inzien dat je anders niet verder komt wordt hier uitgelicht, net als het feit dat sommige het bewust doen.
Maar het hoofdonderwerp is toch wel de liefde, of juist het hunkeren naar liefde tussen moeder en kind. Vooral het gebrek aan affectie wordt zo pijnlijk neergeschreven dat het je echt raakt. Het verhaal wordt nog intiemer omdat het vertelt wordt aan een 'jij'-persoon.
Je hoeft niet perse iets met acteren te hebben om dit boek te gaan lezen, het gaat meer om het zoeken en vinden naar jezelf en naar elkaar. Om dan samen een manier te vinden om met elkaar om te gaan die voor iedereen acceptabel blijkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten