zondag 12 juli 2020

De Troonopvolger - Donna Leon

De troonopvolger - CargoCargo''Je weet dat ik er niet van houd om me met dingen te bemoeien die mij niet aangaan. maar in dit geval ligt het anders, omdat hij mij zo na staat.''

Met deze woorden begint graaf Falier zijn verzoek aan commissaris Guido Brunotti om onderzoek te doen naar zijn goede vriend Gonzalo, een welgestelde maar kinderloze man die een jonge man wil adopteren. Volgens de Italiaanse wet zou deze man dan de enige erfgenaam worden van een aanzienlijk fortuin.
Vrienden van Gonzalo vermoeden kwade opzet en Brunetti op zijn beurt vraagt zich af waarom deze vrienden zich zo met de de oude man bemoeien. Niet lang daarna sterft de oude man op een natuurlijke wijze en wordt zijn uitvaart gepland. Maar als een goede vriendin van Gonazalo wordt vermoord op haat hotelkamer voert Brunetti's onderzoek hem naar de lang verborgen geheimen uit Gonzalo's verleden. Wat wist de vrouw en wie probeerde te voorkomen dat zij de geheimen zou kunnen onthullen?

De schrijfster Donna Leon, inmiddels 78 jaar, is een van de bekendste en beste detectiveschrijvers ter wereld. Ze staat bekend om haar sfeervolle beschrijvingen van haar geliefde stad Venetië, waar de verhalen zich af spelen. Haar boeken hebben echter niet een heel hoog thrillergehalte, maar zijn een voortkabbelend misdaad verhaal, met vrijwel altijd een bekend patroon; er is een moord gepleegd en aan commissaris Brunetti de taak om deze op te lossen. De verhalen kenmerken zich vooral door de liefde voor het karakter en het doen en laten van de mens, of deze nu goed of slecht zijn. Het speurwerk van commissaris Brunetti gaat op een ouderwetse manier, geen James Bond taferelen om de dader op te sporen, maar gesprekken en logica en dat maakt dat haar boeken zo heerlijk leesbaar zijn. Maar ook het alledaagse leven in Venetië met zijn politieke bureaucratie, problemen en macht komen steevast aan bod. Kortom een heerlijk uitstapje naar een fascinerende stad in een tijd waarin je misschien wel beter vanuit je luie stoel thuis kunt lezen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten